23.04.2008 12:00 Age: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Har "højre" symbolsk betydning?

Vi har i vores bibelkreds drøftet om det har en særlig betydning, når der står om "højre hånd, højre side"? For eksempel: "Når fårene skal skilles fra bukkene, stilles de retfærdige ved den højre side." Allerede i Første Mosebog står der, at Jakob velsigner med sin højre hånd. I Johannes' Åbenbaring 1,16 står der: "I sin højre hånd holdt han syv stjerner..."

Svar:

Både på engelsk og tysk kan ordet, der betyder 'højre' også betyde 'ret'. Altså, at det til højre er den rette side. Denne sammenhæng mellem ordene findes også på hebraisk, som Det Gamle Testamente er skrevet på. Til sammenligning har betegnelsen 'kejthåndet' - som med lidt god vilje godt kan forklares med 'forkerthåndet' - tidligere været den almindelige for venstrehåndede på dansk. Nogle sprogforskere mener også, at der en sammenhæng mellem det danske ord 'højere' og 'højre', sådan at højre side skulle have en højere berettigelse.

Kort sagt, så kan "højre side" være et symbol på det gode og rette. Og det tror jeg også gør sig gældende og giver mening for de eksempler, du nævner. Men nogle gange kan man vist ikke læse andet ud af det, end at vedkommende der skrives om er højrehåndet...


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 23.04.2008

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også