11.05.2006 12:00 Age: 18 yrs
Leif Andersen

Skrevet af:
Leif Andersen

Er Gud og Allah den samme?

Jeg synes der er mange ting i kristendom og islam, der er ens. Muslimer tror jo også på Jesus, bare ikke som kristne gør det, og de tror på Abraham og Jomfru Maria. Men er Gud og Allah den samme?

Svar:

Tak for dit spørgsmål.

Du har ret i, at der er mange lighedspunkter mellem islam og kristendommen, ligesom der er afgørende forskelle. Så om det er den samme Gud, er ikke så enkelt at svare på. Det kommer an på, hvad du mener med spørgsmålet.

På den ene side har kristendommen aldrig kaldt muslimer eller jøder for afgudsdyrkere eller lignende, fordi de faktisk tror på Abrahams Gud. "Allah" på arabisk er samme ord som "El" og "Elohim" (Gud) på hebraisk. Og mange af de ting, kristne vil sige om Gud, vil muslimer også sige om Gud: at han er evig, barmhjertig, almægtig, at han har skabt universet og mennesket osv. Derfor regner islam også jøder og kristne for at være "bogens folk".

På den anden side er Gud ifølge kristendommen ikke blot Abrahams Gud, himmelens og jordens skaber; han er ikke blot Jesu Kristi fader - han er Kristus selv! Vi tror på den treenige Gud. Og det vil sige, at Jesus ikke blot er Guds søn (allerede dét er helt uacceptabelt for muslimen); Jesus er selv Gud. Og det vil sige, at Gud har ikke blot skabt mennesket; han er blevet menneske. Dette er ikke blot en detalje i det kristne billede af Gud; det er selve kernen i hans åbenbaring for os.

Men netop dette kalder islam for gudsbespottelse. Så når vi spørger, om muslimer og kristne har samme Gud, så må vi i hvert fald vedgå, at vi tilbeder Kristus som Gud; det gør de ikke.

Uanset hvordan man udtrykker sig, og hvad man mener med det, så må det stå klart, at Kristus udtrykkeligt siger om sig selv, at ingen kommer til Faderen uden ved ham (Johannesevangeliet 14,6). Så selv om man godt kan sige, at de tror på Gud, så er det ikke en frelsende tro. Lidt ligesom de ikke-kristne jøder, der nok troede på Gud, men alligevel ikke genkendte Jesus som deres Messias og derfor alligevel ikke havde Gud til fader.


Leif Andersen

Skrevet af:
Leif Andersen

Lagt på nettet 11.05.2006

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også