01.08.2005 12:00 Alder: 19 yrs
Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Kan jeg gifte mig med hende?

Jeg har mødt en sød pige, som jeg har fået varme følelser for. Hun har desvære været gift før. Men hvornår er man præcis gift? Når man har sagt ja i kirken/rådhuset, eller når man har haft sex, efter man har sagt ja? Hun har desvære gjort den dumhed, at gifte sig med sin stedbror for at kunne blive i landet, men har ikke haft noget seksuelt samkvem med ham. Hun kommer oprindeligt fra Afrika. Er der nogen muligheder for at blive gift med hende, eller skal jeg vente til hendes tidligere mand er død? eller droppe hende?

Svar:

Tak for din mail som jo rummer flere spørgsmål. Noget kan der let svares på, andet ikke og endelig er der noget, som kun du selv kan svare på.

Fælles tanker og ønsker om ægteskab og familie

For at begynde med dit sidste spørgsmål: Skal jeg droppe hende?

Nu røber din mail ikke noget om, hvor længe du har haft ”varme følelser” for ”en sød pige”, men uanset, så er et godt råd altid, at man ikke skal forhaste sig ind i et forhold, som man ønsker skal få livslang konsekvens for begge. I skal give jer tid til at lære hinanden at kende og få snakket også ganske praktiske ting igennem, som I skal tage stilling til og give udtryk for. Hvilke tanker og ønsker har I hver især om spørgsmål som: ”hvordan bruger vi vores hjem, vores penge og øvrige ressourcer, hvordan opdrager vi vores evt. børn og hvilket kirke/kristent fællesskab skal vi hører til i?” Sådanne spørgsmål – og den tid det tager at bearbejde dem – er der endnu mere grund til at tage seriøst, når man kommer med forskellig kulturel baggrund (du skriver den søde pige oprindeligt kommer fra Afrika). Hvorvidt du skal ”droppe hende” afhænger således også af, hvorvidt I tror på, at I kan nå til en fælles vej fremover i sådanne helt konkrete og meget praktiske spørgsmål.

Klar besked om et lovformeligt ægteskab

Så til dit første spørgsmål: Hvornår er man gift? Det er der et helt konkret svar på. Det, som konstituerer et ægteskab er ikke det seksuelle forhold, men den offentlige handling, som erklærer to menneske for retmæssige ægtefolk – hvad enten det foregår på rådhuset eller i kirken. Lovformeligt blev din ”søde pige” således gift, da hun indgik ægteskab med sin stedbror – hvad så end hendes motiv var. Nu skriver du ikke, om hun igen er skilt, men jeg går ud fra, at hun også er fraskilt, siden du spørger som du gør.

Det svære spørgsmål

Altså spørger du egentlig: Kan jeg – som en kristen, der ønsker at tage Bibelens ord alvorligt og lade dem være rettesnor for mit liv - gifte mig med en fraskilt, når nu omstændighederne er, som de er?

Det er ikke et enkelt spørgsmål, der kan gives et enkelt svar på. Bibelen er nemlig ikke en opslagsbog, der giver svar på alle mulige spørgsmål. Jesus gav heller ikke svar på alt og der er spørgsmål, vi som kristne kan svare forskelligt på, uden at vi af den grund skal fraskrive hinanden navn af kristne eller beskylde hinanden for ikke at tage Bibelens ord alvorligt.

Der er kristne som vil mene, at kun dersom den fraskiltes eks-ægtefælde dør, er det rigtigt at gifte sig igen. Andre vil se anderledes på et ægteskab, som måske blev indgået, inden man kom til tro. Andre igen vil se anderledes på en skilsmisse, som kun var ønsket af den ene part, således at den anden blev ”ladt tilbage” snarere end skilt.

I dag er der rigtigt mange mennesker som oplever skilsmisse, og det udfordrer os i det kristne fællesskab til at tage stilling til, hvordan fællesskabet kan rumme dem med deres historie.

Dit valg - dit ansvar

Du kan ikke i dit eget tilfælde finde et bestemt skriftsted, som begrunder eller legitimerer et entydig svar. Du kommer ikke uden om de overvejelser, du må gøre dig - og ansvaret for dit valg må du selv tage. Men du har en række hjælpemidler til rådighed. Først og fremmest vil jeg råde dig til at samtale med en kristen, som du har tillid til. En sådan samtale kan hjælpe dig til at få vendt de spørgsmål, som du har og hjælpe dig til klarhed over, hvad det konkret betyder at leve som kristen med den sandhed som Bibelen åbenbarer for os om Gud, hans vilje og vej.

Et andet hjælpemiddel er bøn til Gud om klarhed og vejledning til i fred at gå den rette vej og træffe den rette beslutning.

Må Gud velsigne dig, og give dig opmuntring i arbejdet med at finde Guds vej i dit liv.

læs også andre svar:

Hvordan forholde sig til gengifte?"

Kan en fraskilt gifte sig igen?"


Bodil Skjøtt

Skrevet af:
Bodil Skjøtt

Lagt på nettet 01.08.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også