15.09.2010 12:00 Alder: 12 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Hvordan kan vi tro på en usynlig verden?

Jeg har hørt sagt, at ”Gud er ligesom vinden – du kan ikke se den, men du kan erfare den”. Men jeg synes, det er svært at forholde sig til (forstå) den usynlige verden når Gud er almægtig og kan alt. Gud er lige foran mig. Film som Harry Potter foregår i en anden verden med usynlige væsener og i en verden, hvor der udføres magi – overnaturlige ting, som vi godt ved, og som vi altid har fået at vide ikke kan lade sig gøre i virkeligheden. Vi har så mange gange fået at vide, at sådanne ting (usynlige, overnaturlige ting) skal man ikke tro på – men er det egentlig ikke det, vi gør? Vi tror netop på en usynlig Gud, der kan ”udføre magi” så at sige. Hvordan kan vi det?

Svar:

Jo. Du har helt ret. At være kristen er at tro på noget overnaturligt!

Og det er okay!

Det er et meget godt - og meningsfuldt - spørgsmål, du bringer på banen. Det er nemlig vigtigt, at vi har en sund skepsis overfor de ting, vi ikke kan se. Samtidig siger Bibelen jo, som du selv har peget på, at der er noget, som vi ikke kan se, men som alligevel "er" noget.

Det er helt rigtig set, at der da vist er noget overnaturligt ved kristendommen. Vi kan jo ikke sådan med øjnene se Gud eller Helligånden, men nok mærke deres virkning. På den måde er dit eget billede med vinden udmærket: Vi kan mærke og høre vinden, men ikke se den - Jesus antyder selv dette forhold, da han taler med farisæeren Nikodemus om Helligånden (Johannesevangeliet 3,8). Og det er der heller ikke noget forkert eller farligt i: Gud er overnaturlig. Der er ingen af naturlovene, der gælder for Ham, og vi kan heller ikke måle og veje eller på anden vis observere Ham. Når Gud griber ind i menneskers liv på overnaturlig vis (fx ved at helbrede), så er det imidlertid heller ikke magi.

Magi - det vil sige, når mennesket forsøger at bruge overnaturlige hjælpemidler - er imidlertid noget Bibelen advarer imod. I Det Gamle Testamente advares der helt konkret imod at gøre brug af sandsigere, dødemanere og orakler, brug af magi og mennesker, der tager varsler (3 Mosebog 19,31). Så advarslen om at tro at verden er indrettet som i Harry Potter er berettiget: det er lige så forkert af os at tro på trolde og drager og magi, som det er at benytte os at clairvoyante medier og andre overnaturlige midler. Derfor skal vi være skeptiske, når nogen vil sælge os en overnaturlig forestilling.

Samtidig er det vigtigt at slå fast: At være kristen er virkelig at tro på noget overnaturligt - men det er ikke fantasi eller magi eller misbrug af åndemagter: Det er tillid til, at det forholder sig som Bibelen siger.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 15.09.2010

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også