10.11.2004 12:00 Alder: 20 yrs
Forfatterprofil

Blev Moses inspireret til troen på én Gud?

Nogle mener at Moses blev inspireret af Akhenaton (farao) til monoteisme. Hvordan kan det være, at religionen blev født i lige en af de lande som Ægypten havde erobret.? Det gør netop påstanden om at moses blev inspireret af akhenaton troværdig.

Svar:

Akhenaton

Den ægyptiske farao Amenhotep IV (1380-1362 f. Kristus) ændrede sit navn til Akhenaton, som betyder Atons tjener.

Han huskes især, fordi han  kombinerede de hundrede af guder, som blev dyrket i  Ægypten til en eneste guddom kaldet Aton Ra, en solgud med solskiven og dens lysstråler som symbol.

Mange har alligevel ment, at  Akhenaton var en slags monoteist.  Monoteisme er troen på en eneste gud, der som regel opfattes som en person som i jødedom, kristendom og islam, modsat Akhenatons ”monoteisme” hvor guden aldrig afbildes som en person, men som lysstråler fra solskiven.

Moses' tro på den ene Gud var ikke inspireret af Akhenaton og blev ikke til i noget land erobret af Ægypten, men stammer helt tilbage fra altings begyndelse og den tid da Gud begyndte at åbenbare sig for menneskene og derfor kunne erkendes.  Ikke kun som et begreb, som hos filosoffen Aristoteles eller som lysstråler fra en solskive hos Akhenaton, men  som den,  der taler og har talt til os,  og hvis ord intet andet er end sandhed ( Salmernes Bog kapitel 119 vers 160).  Summen af dine ord er sandhed, og alle dine retfærdige bud gælder i evighed.

Abraham, Isak og Jakobs Gud

Moses bekendelse til Gud var en bekendelse som Israels folk levede med længe før Gud åbenbarede sig for Moses - en bekendelse til Abraham, Isaks og Jakobs Gud. Det var den  Gud, som kaldte Abraham ud af en slægt , der dyrkede  hele himlens hær – sol, måne og stjerner - og som gjorde, at Job kunne sige om Gud:

Han befaler solen ikke at stå op,

og for stjernerne har han sat segl.

Han alene spænder himlen ud,

han går på havets ryg.

Han skaber Løven og Orion,

Syvstjernen og stjernebillederne på sydhimlen.

Han gør store ting, der ikke kan udforskes,

og undere, der ikke kan tælles.  (Jobs Bog kapitel 9 vers:7-10)

Det er den Gud som gjorde, at  Israels trosbekendelse blev og forblev:

 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. (5. Mosebog kapitel 6 vers :4) Det er foregået helt uafhængig af Akhenatons religiøse kreativitet.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 10.11.2004

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også