30.09.2004 12:00 Alder: 20 yrs
Forfatterprofil

Hjalp Gud Israel i Krig?

Jeg undrer mig over en konlussion I Gammel Testamente om Guds hjælp til Israel i krig. Der står i 1. Samuelsbog kapitel 7 vers 13: "Således blev filistrene undertvunget, og de trængte ikke mere ind på Israels område, og Guds hånd var imod filistrene alle Samuels dage". Betyder det ikke, at filistrene ikke derefter gik ind i de israelitiske områder før Samuel døde? Men jeg kan samtidig se eksempler på det modsatte i Samuels bog i tiden imellem dette skrifssteds tid og Samuels død. Der står flere steder, atr filistrene gik ind i Israel. Hvordan kan det egentlig passe?

Svar:

Du kan have ret i, at det umiddelbart virker forvirrende. Hvad skete der egentlig med filistrene og israelitterne på den tid? Og hvorfor gives der sådanne konklusioner, hvis de ikke holder? Jeg vil prøve at give dig lidt baggrund, og se hvad det kan skyldes.

Oversættelse problem?

Efter tyve år,  som var stærkt præget af afgudsdyrkelse førte profeten Samuel,  sit folk til anger og renselse. Afguderne blev tilintetgjort og Samuel var fra da af Israels dommer og religiøse leder.

Men israelitterne blev hurtigt sat på prøve igen, fordi deres bitreste fjender, filistrene, igen gik til angreb imod dem, mens de var samlede i Mispa. Israelitterne bad Samuel gå i forbøn for dem, og Gud hørte hans bøn, så filistrene blev slået.

At der i 1. Samuels bog kapitel 7 vers 13 fortælles, at  filistrene ikke mere derefter trængte ind  på israelitternes område er en vanskelighed, fordi 1. Samuels bog fortæller om nye angreb fra filistrene og voldsomme kampe, mens Samuel levede.

Men det er muligt, at meningen med grundtekstens betydning  er lidt "bredere" end  det fleste oversættelser gengiver. 

Orientalsk overdrivelse?

Det kan også være at teksten skal tages som en "orientalsk overdrivelse", fordi noget stort og usædvanlig er sket. ( Vi finder en sådan overdrivelse i beretningen om Johannes Døber, hvor vi hører at Jerusalem og "hele Judæa" og "hele Jordan-egnen" drog ud til Johannes. Det betyder, at rigtig mange kom til Johannes Døber, men ikke alle! Vi har det samme på dansk: "Alle er enige om osv."! 

Det mest sandsynlige

Det er mest sandsynligt, at meningen er, at filistrene ikke fortsatte med at trænge ind i Israels land i et længere tidsrum og med sammenlignelige konsekvenser, som det Israel hidtil havde oplevet. Og ser vi samlet på filistrines situation, er der er ikke tvivl om, at "Guds hånd var imod filistrene" i Samuels levetid. Det er derfor, at de områder, filistrene tidligere havde erobret blev givet tilbage.  


Forfatterprofil

Lagt på nettet 30.09.2004

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også