01.09.2000 12:00 Alder: 24 yrs
Forfatterprofil

Hvordan kan nadveren være Jesu legeme og blod?

Præsten (og Bibelen?) siger, at det er Jesu legeme og blod, men det kan ethvert normalttænkende menneske jo se og smage, at det ikke er! Er det så "bare" for at blive mindet om at Jesus gav sit liv for mig, og som et symbol på at jeg får del i hans død? Eller hvad?

Svar:

Ja, præsten siger at nadveren er Jesus legeme og blod, fordi Jesus selv siger det i Bibelen (Mattæusevangeliet 26,26-28 samt Første Korintherbrev 11,23-25). Og ja - normalttænkende mennesker ser og smager det som brød og vin. Det er fordi nadveren rummer mere end man kan se i et mikroskop. Hvis man røntgenfotograferer mig, så kan lægen heller ikke se på billederne, at jeg har et evigt liv. Det kan jeg have selvom jeg også har en stor kræftknude i maven. Røntgenbileder af Jesus ville heller ikke afsløre, at han var og er Guds søn.

Der er en række ting som kan sammenlignes:

  • Jesus var samtidig både sandt menneske og sand Gud (Johannesevangeliet 1,1 og 14)
  • Bibelen er samtidig både ord skrevet af mennesker og Guds ord, skrevet under Helligånden vejledning (Andet Timotheusbrev 3,14-17)
  • Dåben er samtidig både almindeligt postevand og det vand, der genføder os og giver evigt liv (Første Petersbrev 3,21 og Johannesevangeliet 3,3-7).
  • Nadveren er samtidig både brød og vin og Jesus legeme og blod.

Det er kun det, som ovenfor står mellem både og og og, som kan ses i et mikroskop - og forstås af normalttænkende. Det, der står efter og kan ikke forstås med hjernen, men kan tros med hjertet, når Gud giver os troen på det.

Nadveren er altså ikke bare et symbol. Noget der skal hjælpe os med at huske på Jesus. Det skal det også, men nadveren er Jesu konkrete nærvær i os. Vi spiser ham helt konkret. Han bliver en del af os. Igen: Det kan ikke ses med mikroskop, men gribes med troen.

Litteratur: Jeg anbefaler meget gerne "Det levende brød" af Filip Christensen, Credo Forlag. Den er meget god.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 01.09.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også