02.09.2000 12:00 Age: 24 yrs
Category: Gud, Kristenlivet, Menneskelivet

Skrevet af:
Henrik Hoffmann-Hansen

Hvor er Gud, når det gør ondt?

Hvordan kan man blive i troen på, at gud eksistere, når man ser al den ødelæggelse der er i verden... Spørgsmålet skal måske ikke være hvordan kan man tro at der er en gud, snarere hvordan kan man tro at han er god? Hvilken tro kan bære en person, som har mistet sin elskede troende. Min tro på Gud er faldet drastisk, efter at jeg så hvad der skete for min morfar: Han var præst, bl.a. i Hamborg under 2. verdenskrig, hvor han rejste rundt i Tyskland for at besøge danske fanger, han var skibspræst på Jutlandia, han var far til tre piger, og nød livet med min Mormor. Men så fik hun kræft, blev så svækket at hun knap kunne sidde op i sengen, og døde hvad der ville ha' været en smertefuld død, hvis ikke det havde været for Morfin. Morfar døde nogle år efter, men der var han svundet ind til sin egen skygge. Hvor var hans gud, som han havde tjent hele sit liv? Kan det så betale sig?

Svar:

Du har fortalt om personlige oplevelser og tak for det. Lidelsen og det onde er ikke teori men virkelighed! Vi oplever det hver dag - overalt. Så selvfølgelig kan det være svært at se, at Gud er god og kærlig. På den anden side kunne man jo vende spørgsmålet på hovedet og spørge, hvordan der kan være så meget godt i verden, hvis Gud er ond? Det er lige så svært at give et fornuftigt svar på. Du skriver trods alt, at din morfar nød livet med din mormor.

Sagen er, at der ikke findes »logiske« svar på de store spørgsmål. Man får problemer, uanset om man mener, at Gud er god, ond, både god og ond, hverken det ene eller det andet, eller at han slet ikke eksisterer. Det mærkelige er, at mennesker, der har været igennem rigtig mange svære ting, ofte er dem, der holder mest stædigt fast i, at Gud er god. Mens mennesker, der har stor medgang, mange gange glemmer alt om Gud.

Personligt har jeg ikke oplevet den helt store modgang, men jeg har dog oplevet ting, som er svære at forstå, for eksempel alt for tidlige dødsfald blandt familie og venner. Men jeg tror stadig, at Gud er god, og at der findes en højere retfærdighed, end den vi lige selv kan få øje på. Vigtigst er det for mig, at Gud har vist, at han er god. Han har ladet sig føde som mennesket Jesus og har gennemlevet de værste pinsler, man kan forestille sig, for vores skyld. En Gud, der gør det for at redde mennesker, må være kærlig. Han er ikke en fjern men en nærværende Gud, der har medlidenhed med os.

Jeg tror det på trods af alt det onde, der findes. Om det kan betale sig? Tja, jeg fristes til at sige, at det er mindre væsentligt. Det afgørende er, om det er sandt. Og så kunne det måske også tænkes, at vi på den anden side af graven faktisk får nogle bedre og mere uddybende svar, end dem vi kan tilbyde her på JesusNet.


Skrevet af:
Henrik Hoffmann-Hansen

Lagt på nettet 02.09.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også