02.05.2005 12:00 Age: 19 yrs
Forfatterprofil

Bør jeg opgive min kæreste?

Jeg har nogle spørgsmål angående min kæreste om hvad vi må og ikke må. Jeg kunne virkelig godt tænke mig et svar på mine spørgsmål, for jeg ved ikke, hvem jeg skal snakke med det om (tør ikke rigtig diskutere emnet med veninderne). Jeg har læst alt, hvad jeg kunne finde om det på JesusNet, men synes alligevel ikke, at jeg kan finde helt de svar, som jeg har brug for. Min kæreste er desværre ikke kristen, og det er jeg meget ked af, men jeg elsker ham alligevel (jeg er 16 år, og har kun tænkt mig at gifte mig med en kristen mand) - Kan det godt være i orden at vi er kærester, selvom jeg ved, at jeg nok aldrig får ham interesseret i kristendommen?(derfor ved jeg allerede nu at vi aldrig bliver gift) Jeg har hørt, at man som kristen helst skal holde sig udenfor "bikini-grænsen", men jeg har ikke rigtig kunnet forklare min kæreste ordentligt -hvorfor, og derfor har jeg efter 4 måneder givet ham lov til at røre mig på brysterne, af frygt for at han vil slå op med mig. Jeg har forgæves forsøgt at få svar på, hvor forkert det egentlig er. Skal jeg forbyde ham det straks, og risikere at han slår op? Kan det ikke være i orden, hvis jeg sætter grænsen der? Hvor slemt er det, hvis jeg giver ham lov til mere - for han presser så meget på, og det er svært at modstå - er det ok at gøre andre ting? (sex venter selvfølgelig til mit ægteskab) Det skræmmer mig så meget, når jeg kan mærke, at jeg faktisk har lyst til de ting ,han vil, er det en synd? Skal jeg være konsekvent og tage konsekvensen?

Svar:

Hvis du har læst nogle af de forskellige svar, vi har liggende her på JesusNet, så vil jeg ikke gentage en hel masse om, hvad Bibelens syn på seksualitet og ægteskab er. Jeg vil derimod svare så konkret som jeg kan på det, der går præcis på din situation.

Hvor meget kan du og din kæreste kærtegne hinanden, når du på forhånd ved, at du ikke vil giftes med ham? Er det forkert, at han kærtegner dine bryster, når I bare sætter grænser og ikke gennemfører samleje? (da du virker afklaret med, at det sidste hører hjemme i ægteskabet)

Slå bremserne i

På den ene side, kan man ikke sige, at du som 16 årig skal være sikker på at ville dele resten af livet med ham, du er blevet forelsket i, inden du kan tillade dig at blive kæreste med ham, holde i hånden, kysse og kærtegne, nyde hinandens nærhed, opmærksomhed og omsorg. Så jeg vil ikke sige, at det er forkert af dig at være kærester med ham - heller ikke selv om I ikke deler troen.

Men grunden til, at jeg her vil opfordre dig til at slå "bremserne" i, det er, at jeg kan mærke, at du giver køb på noget af dig selv i det forhold. Du er i et forhold, hvor I ikke har en fælles holdning til, hvor I vil hen med jeres fysiske hengivelse til hinanden, (kærtegn og berøring) og det skaber utryghed. Du har nogle grænser, og en holdning til, at det seksuelle hører hjemme i ægteskabet, og derfor er du usikker og holder igen, forsøger at argumentere og forklare, men det slår ligesom ikke rigtig rod.

Han forstår det ikke, har ikke samme holdning, og er sikkert både forvirret og ked af din tilbageholdenhed, tager det måske som et udtryk for, at du ikke er så glad for ham, og situationen er nu, at han presser på... i hvert fald oplever du det som et pres. Derfor skal du slå bremserne i.

Respekt og hensyn er en del af kærligheden

Hvis I skal finde tillid og tryghed i jeres forhold, så må I tale om det, og nå frem til at I må respektere hinanden. Hvad har du ud af at "gå længere end du ønsker" bare for at holde på ham ? og i hvor lang tid er han så tilfreds med det, du har givet efter for, hvornår vil han videre og ønske samleje? Hvor længe har du tænkt på at holde på ham? Det kan godt lyde lidt hårdt, men det er virkeligheden.

Hvis du er bange for, at han dropper dig, hvis du sætter grænser for kærtegn, ja så må han droppe dig, og så har I begge lært den lektie om kærlighed, for kærlighed handler i høj grad om hensyn og respekt for hinanden. Hvad vil det sige at elske? Det er et meget meget stort ord, og det lærer man ikke bare sådan lige ved at være forelsket, men hvis I er tro mod jer selv, så lærer I noget af en forelskelse - og måske kan det udvikle sig til kærlighed, hvis altså jeres forhold får lov at udvikle sig i tryghed, tillid og respekt for hinanden.

Pas på dig selv

At være teenage-kærester kan være spændende og udviklende, men ikke hvis I udnytter hinanden og gør krav på hinandens kroppe og seksualitet, så er I gået meget længere, end hvad en uforpligtende forelskelse kan bære, og I ender meget let med at såre hinanden, og det kan altså godt være sår, du kommer til at bære med dig, og gøre det vanskeligt for dig i et senere kærligheds forhold.

Glæd dig over din seksualitet

Du skriver, at du er skræmt over, at opleve, at du har lyst til det seksuelle. Du skal ikke lade dig skræmme. Det er helt klart, at I begge har lyst til hinanden og jo mere intimitet I oplever med hinanden, des mere vækkes trangen også til at være sammen seksuelt. Det er der ikke noget forkert i. Tværtimod, det er en del af det, at du udvikler dig, og at du bliver bevidst om din seksualitet. Men den bevidsthed skal du netop bruge til at finde ud af, hvor du må sætte grænser, for at beskytte dig selv. Du skal selv tage ansvar for dit liv - og du skal ikke lade andre (heller ikke din kæreste) styre dig.

Seksualitet er en stærk sund og livgivende kraft, og når du føler den på din egen krop, så er det bedste, at du glæder dig over følelsen, og bestemmer dig for, hvordan du vil leve med den. Bibelen taler smukt og stærkt om samlivet mellem mand og kvinde. Læs gerne igen, de artikler du har læst før her på JesusNet om emnet. Du finder ikke, at Bibelen tegner streger på kroppen, der viser, hvor man må røre og ikke røre... Men der kan godt være andre, der har fundet hjælp i at tegne streger, og du nævner selv "bikini-linien". Men det fungerer udelukkende, hvis man er enige om det, og der har I måske et problem, dig og din kæreste.

Mit råd - dit ansvar

Mit råd er: "Slå bremserne i", hvis I ikke kan finde en fælles holdning, så må du trække dig ud af det forhold, inden I sårer og forvirrer hinanden mere.

Tænk på, hvad du gerne vil opleve med ham du skal giftes med, at I sammen skal "pakke seksualiteten frem" og opdage hinanden i tillid og tryghed.

Hvad siger Bibelen om sex før ægteskabet?"?

Hvordan holde Guds bud om sex?"

Er der grænser for sex?"

Hvad siger Bibelen om sex?"

Skal sex vente til ægteskabet?"

Hvad siger Bibelen om sex?"


Forfatterprofil

Lagt på nettet 02.05.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også