06.01.2017 23:01 Age: 7 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Vise mænd fra Østerland

Den 6. januar er Hellig Tre Kongers dag. Dagen markerer besøget af vismændene hos den nyfødte Jesus i Betlehem. Men vi ved ikke, hvornår disse vismænd kom til Betlehem, heller ikke at de var konger, eller at der var tre af dem.

Vise mænd

Begrebet "Hellig tre konger" er opstået på baggrund af den begivenhed der er omtalt i bibelen i Matthæusevangeliet kap. 2 vers 1-12. Her fortælles hvordan "nogle vise mænd fra Østerland" kommer rejsende til Israel efter at have set et tegn i stjernerne. Vismændende har sandsynligvis været religiøse astrologer, som mener at stjernetegnet viser at der er født en kongesøn i Israel. De henvender sig derfor naturligt først hos Kong Herodes i Jerusalem. Siden kommer de til Betlehem og finder Jesus som på dette tidspunkt måske er et par år gammel (Matt. 2:16) 

"Hellig tre konger" en senere betegnelse

Bibelen omtaler hverken de vise mænd som hellige, som tre personer eller som konger. Betegnelsen "Hellige 3 konger" er en senere kristen tradition og er bl.a. begrundet i Salmernes Bog 72:10, Esajas 49:7 og 60:3, der taler om hvordan den kommende Messias skal tilbedes af konger fra fjerne lande. At der skulle være tale om 3 henter sin begrundelse i, at der er nævnt 3 forskellige gaver som de har med til Jesus. 

En verdenshistorisk begivenhed 

For Matthæus og for os bibellæsere er beretningen om vismændendes besøg et vidnesbyrd om at Jesus ikke bare var jødernes konge, men var kommet som frelser og herre for alle folkeslag. Jesu fødsel var en verdenshistorisk begivenhed.

Om stjernetegnet 

Om stjernetegnet findes der astronomiske beregninger og vidnesbyrd om nogle særlige planetkonstellationer år 7 og 3 fvt. Disse fænomener kan have været oplevet som en særlig stor stjerne og stemmer meget godt med tidspunktet for hvornår Jesus sandsynligvis er født. Læs mere om den mystiske stjerne over Betlehem her

Hellig Tre Konger markerer afslutningen på julen og tidligere var det således også dagen, hvor mange hjem bar juletræet ud. Salmen "Dejlig er den himmel blå" er skrevet over denne begivenhed.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 06.01.2017

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også