16.12.2002 12:00 Age: 22 yrs

Skrevet af:
Benny Birk Mortensen

Kommodejul

Jesus må ofte finde sig i at være henvist til kommoden de 11 af årets måneder. Men juleevangeliet er ikke et kommode-evangelium. Det er et krybbe-evangelium! Et hverdagsbudskab, som ikke bare gælder i højtiderne.

kommodejul60.jpg

Så har vi igen fået pakket julen ud af kommoden, eller hvor vi nu gemmer den fra år til år. Stuen bliver hyggelig og varm, når der er pyntet til jul. Det er spændende at finde gamle, pæne juleting frem. Og hvis man ikke er begyndt allerede i oktober, så kan juleatmosfæren godt strække sig lidt ind i januar.

Men så pludselig skal det også væk igen og ned i kommoden. Lige så hyggeligt, det var at få julen frem, lige så befriende kan det være at få den pakket ned igen.

Julehjerter, engle, dekorationer - de har deres tid. Nisserne - de bliver støvede i januar. De må finde sig i at vende tilbage til tilværelsen som kommodenisser.

Juleevangeliet

Det sker også, at vi behandler juleevangeliet som et kommodeevangelium. Det findes sammen med de kendteste julesalmer i et lille hæfte, som hentes frem i december og pakkes ned i januar.

Evangeliet må lide samme skæbne som Jesus selv. Der er ikke rigtig plads til ham. I hvert fald ikke hele året, og dermed må han finde sig i at være henvist til kommoden de 11 af årets måneder.

Men juleevangeliet er ikke et kommode-evangelium. Det er et krybbe-evangelium! Et hverdagsbudskab, som ikke bare gælder i højtiderne.

"Dette skal være jer et tegn: I skal finde et barn svøbt og liggende i en krybbe". Det var et tegn for hyrderne, og det er et tegn for os. Et tegn på, at Gud krøb helt ned i foderkrybben, helt ned til menneskeheden - og blev menneske.

Jesus kom ikke kun på en mellemlanding i en særlig højtidelig måned. Han kom ikke bare på gæstevisit. Nej, han blev født, "han tog bolig iblandt os". Han kom for at blive. Ja, han blev her lige til det sidste, hvor han døde på korset for vore synders skyld. Så langt og så dybt ville Gud gå for at frelse mennesker fra fortabelsen.

Et med os

Krybben er et tegn på, at Jesus ikke blot besøger mennesket i dets pæne, (jule)pyntede rum, men også kender os og kommer til os i vores smudsige stald. Lige meget hvem du er, hvor du er, og hvordan du er, så vil Gud have med dig at gøre.

Han gjorde sig til ét med os - det må vi vide og fejre uden frygt for, at Han forlader os. Ikke engang januar kan få bugt med evangeliet.

"Og lyset skinnede i mørket, og mørket fik ikke bugt med det," siger Bibelen om Jesus. Han opstod nemlig fra de døde og kan som Guds søn give liv og tilgivelse til enhver, som kommer til ham.


Skrevet af:
Benny Birk Mortensen

Lagt på nettet 16.12.2002

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også