26.04.2007 12:00 Age: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Koder og klartekst

Vi er omgivet af koder i vores hverdag. Nogle af dem lægger vi ikke mærke til; andre må vi kæmpe fælt med at forstå. Har man ikke forudsætningerne i orden, så er det, man kommer i vanskeligheder. Farveblinde forstår ikke farvekoder, seende forstå sjældent blindeskrift, de færreste almindelige mennesker forstår volapük og PHP - men alle har forudsætninger for at forstå Bibelens ukodede meddelelser.

Farvekode 210

Farvekode. Foto: Jan Roger Johannesen

Det er ikke så længe siden, at en bestemt bog, der handlede om koder, var på alles læber. Men den er der sagt rigeligt om. Koder har imidlertid altid været fascinerende. Jeg kan huske, at min klasselærer i de små klasser krydrede dansk-undervisningen med indimellem at lære os simple koder - eller skrev noget i kode på tavlen, som vi så skulle knække; det gjorde stor lykke. Og koder har altid været anvendt til mange forskellige formål. Da telegrafen begyndte at vinde indpas i USA brugte man koder, for at spare på bogstaverne, når man skrev til hinanden - ud over selvfølgelig at et telegram i sig selv kun var muligt på grund af morsekoden. Kodesprog er også et vigtigt militært værktøj og i brug i efterretningstjenester med henblik at sløre kommunikationen eller til sikker identifikation af en allieret. Det kaldes kryptologi og er blevet en hel videnskab for sig selv.

Volapük

Men kode er meget mere end det. Teksten, du sidder og læser nu, er skrevet i en bestemt kode. Vi plejer at kalde det dansk. Man må forstå koden, for at forstå (eller i al fald har en forudsætning for at forstå), hvad det er jeg skriver. Sådan er det med hele JesusNet.dk: ud over koden på overfladen, som de fleste heldigvis ikke vil opfatte som kode, men som klartekst, er brugt forskellige andre kodesprog, som browseren fortolker, så den kan vise siden rigtigt (lad så ligge, at der kan opstå uenighed om, hvordan koden skal forstås). Og man må kende sprogene for at kunne arbejde med dem. Ellers er det volapük. 

I øvrigt opstod volapük ud fra en enkelt mands idé om at lave et internationalt sprog, som alle let kan tilegne sig. Det kiksede godt og grundigt for ham - og derfor kalder vi ting, der ikke er til at forstå, for volapyk.

Ikke en kodebog

"Skriften er klar," siger vi lutherske kristne. Der er ikke nogen kodesprog, men er meddelt til os i klartekst. Nogle har villet lægge koder ned over Bibelen og hævdede, at de kunne finde skjulte budskaber i Det Gamle Testamente på den måde. Men det er heldigvis ikke sådan, Gud taler til os. Han åbenbarede sig ikke for os, for at vi skulle lede efter Hans budskaber. Tværtimod. Han åbenbarede sig ved selv at blive et menneske. Han gik omkring hos os og talte til mennesker i et sprog, som mennesker forstår og umiddelbart kan finde mening i. 

Hvor må vi være taknemmelige for, at Gud ikke bare sendte os nogle guldplader med mærkelige tegn, som vi selv må tyde; og hvor er det befriende, at man ikke behøver den lille eksamen i kryptologi for at forstå, hvad det var, Jesus gik rundt og sagde - og stadig siger - til mennesker: "Følg mig!"


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 26.04.2007

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også