21.12.2011 12:00 Age: 11 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

I Jesu føderum

En af de mange ting, der hører uløseligt med til julen - uanset om man tror på Jesus eller ej - er julesangene. Danmark er i forvejen en sangglad nation, men juleaften synger hele Danmark nogenlunde samtidigt. Vi synger i kirkerne og vi synger rundt om de mange juletræer.

Nogle af de julesange, der synges rundt om træet, har nok ikke så meget med julehøjtiden at gøre - til gengæld er der nok en del nisser, julehjerter og banjomus involveret. Men i kirken er det julesalmerne, vi synger - de er helt anderledes fri for tant og julefjas: de handler om Jesus. 

Nielsen og Brorson

Og vi har rigtig mange smukke julesalmer - nogle er importerede, men de bedste er skrevet af vores egne salmedigtere. En af mine yndlingsalmer er ovenikøbet én af de alt for få salmer, som den danske komponist Carl Nielsen skrev en smuk melodi til.

Salmen er Mit hjerte altid vanker. Og jeg føler mig altid en lille smule uærlig, når vi synger den. For Brorson, som skrev den, beskriver, at julenat og Jesu fødsel er det, som alting drejer sig om for ham. Han skriver, at Mit hjerte altid vanker / i Jesu føderum og Jeg kan dig aldrig glemme / du søde julenat

Rigtig jul

Men jeg må indrømme, at jeg kun tænker på julenat få gange om året. Ikke hele tiden, som Brorson åbenbart gjorde Det er i al fald ikke så tit, at jeg kan sige altid. Eller at jeg aldrig glemmer. Men for Brorson er Jesu fødsel intet mindre end en skat.

Og rigtig jul, det er der hvor lovsangen lyder i taknemmelighed og glæde over, at Jesus Kristus blev født. At Gud - på ubegribelig vis - kom til os som et menneskebarn under aldeles menneskelige vilkår og i et blændende fravær af statussymboler og overforbrug.

Gør Jesus til stjernen og centrum for julens glade sang - det er der velsignelse i. Rigtig glædelig jul! 

Post Scriptum 

Hvis du læser dette efter jul, så er det ikke for sent at få noget ud af Brorsons salme. Han skriver også, at den mørke stald dagligt skal være frydeslottet. Vi må godt tænke på julenat, Jesu fødsel og synge julesange, selv om der er frygtelig længe til jul...


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 21.12.2011

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også