24.04.2021 11:55 Alder: 3 yrs
Robert Thun Svendsen

Skrevet af:
Robert Thun Svendsen

Hvorfor gør du sådan?

Jeg tror, at alle mennesker tror på et eller andet! Jeg vil faktisk sige, at mange af vores handlinger bygger mere på tro end på viden… ja, det tror jeg altså, og indtil videre har ingen kunnet overbevise mig om, at det er anderledes 

Samtale

For nylig snakkede jeg med en, der på sit arbejde lige havde fået ny leder. Det var lidt af en udfordring, da ham, jeg snakkede med, havde arbejdet samme sted i flere år og derfor havde et ret indgående kendskab til arbejdsgange og procedurer med videre. Den nye leder kom fra et helt andet arbejde og havde derfor hverken kendskab til arbejdsområdet eller arbejdsgangene.

Ham, jeg snakkede med, var mildest talt ret træt af det til at begynde med –skulle hun komme her og tro, hun vidste alt muligt og stille dumme, irriterende spørgsmål?

Men tiden ville vise, at det blev anderledes. For den nye leder spurgte kun om én ting – det gjorde hun mange gange, men det var det samme spørgsmål hver gang: "Hvorfor gør I sådan?"

Det fik mig til at tænke over, at det spørgsmål har jeg brug for at stille mig selv flere gange – hvorfor gør jeg egentlig sådan og sådan?

Tro før handling

Lad mig komme med et dumt og alt for banalt eksempel i disse lidt for højtflyvende tanker: Jeg tror – for jeg har ikke selv undersøgt det, men kloge mennesker siger, det er sådan, og det tror jeg så på – at gulerødder er sunde – det er min tro, og derfor spiser jeg gulerødder – det er min handling.

Min tro kommer altså på dette punkt før min handling.

Det er som sagt et lidt dumt eksempel. For i virkeligheden burde det handle om nogle af de helt store spørgsmål her i livet. Jeg tror for eksempel på, at jeg altid er elsket og ønsket. Jeg tror, at den Gud, som Bibelen beskriver, er en Gud, der elsker. Det er en tro, jeg har, og det er en tro, der er med til at forme mig ret meget. Det giver mig en ro i, at den, jeg er, er elsket – jeg skal ikke være en anden. Jeg skal ikke gøre mig fortjent til kærligheden – den er der allerede nu, også når jeg gør noget, som jeg selv synes er dumt, forfærdeligt eller forkert, så er jeg stadig elsket. Det tror jeg på, og det former mine værdier og mine handlinger.

Hvad tror du?

Jeg tror, at alle mennesker tror på et eller andet, og den tro er med til at forme deres værdier og handlinger. Så spørgsmålet om, hvorfor du gør som du gør, kan tages et skridt yderligere tilbage: Hvad tror du?


Robert Thun Svendsen

Skrevet af:
Robert Thun Svendsen

Lagt på nettet 24.04.2021

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også