04.07.2024 15:50 Alder: 18 days
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Det bedste portræt

For mig må et godt portræt udtrykke noget af personens indre

Foto: Madison Oren - unsplash.com/@artbyhybrid

Udsendelsen Danmarks bedste portrætmaler er af gode grunde meget populær. Igen og igen vender den problemstillingen: Hvad er et godt portræt? Skal det ligne så meget, at man umiddelbart genkender personen? Skal det afspejle et indre udtryk af personens personlighed? Er selve det kunstneriske udtryk det vigtigste?

Man kan på nogle måder opstille de forskellige meninger ved at sammenligne med et fotografi af personen: Hvad kan maleriet, som fotoet ikke kan? Eller er det et virkelig godt portræt, hvis du tror, det er et foto?

Portræt at verdens mest kendte person

Jeg tænker lidt på en af verdens absolut mest kendte personer. Han levede, lang tid før fotografi blev opfundet. Og ingen malede – så vidt vi ved – nogensinde et portræt af ham. Alligevel har rigtig mange mennesker et rimelig klart billede af ham.

Det er Jesus Kristus, jeg tænker på.

Nu er det ikke helt sandt, at vi ikke har et portræt af ham. For portrætter kan også udføres med ord. Bibelen indeholder adskillige større eller mindre portrætter af Jesus. Både lange levnedsbeskrivelser og korte handlingsmættede episoder i hans ret så spektakulære liv. I hvert fald hans personlighed og udstråling er meget tydeligt "malet" for os med ord.

Det indre

I en kirke i Israel, hvor man markerer, at Jesus blev menneske, er der kunstværker fra alverdens kirker, der afbilder Jesus og hans mor. Her er de to personer ofte i den hudfarve, der er almindelig i det land, de er fremstillet i. Ligeledes er klædedragt og baggrund samt kunst-stilen typisk for det pågældende land.

Er det gode portrætter? De kan jo ikke alle ligne originalen, som var to jøder i Israel for 2.000 år siden? Jeg tænker, at det i hvert fald udtrykker Jesus´ personlighed rigtig godt: Han kom for at være noget for alle slags mennesker til alle tider. For mig må et godt portræt af Jesus udtrykke noget af hans indre: hans guddommelige kærlighed og kraft. Hans ubeskrivelige tålmodighed og medlidenhed. Hans vildt skarpe visdom og indsigt. Og vi kunne fortsætte.

Mit portræt

Hvad "ser" jeg for mig, når jeg taler med Jesus? Jeg ser en jødisk mand med skæg, i tøj fra for 2000 år siden. Påvirket af diverse Jesus-film, produceret i Vesten. Men først og fremmest henvender jeg mig til en guddommelig kærlighed, hvis indre personlighed jeg kan læse om i Bibelens mange portrætter af ham.

Noget, jeg glæder mig rigtig meget til – også med en lidt nervøs spænding – er at se, hvordan hans øjne ser ud. Og især hvordan de ser på mig, når vi mødes på den nye jord til sin tid.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 04.07.2024

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også