30.03.2011 12:00 Alder: 10 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Fred

Det har altid irriteret mig lidt, når jeg hører nogle spørge andre, om de har "fred med gud". Men det er gået op for mig, at min irritation er uberettiget: Der er noget, jeg i lang tid ikke har forstået ordentligt, når talen falder på Guds fred. Og at det er en langt alvorligere sag, end jeg før kunne se. Det er ikke et overfladisk spørgsmål. Det er et spørgsmål om liv og død.

Jeg har vist altid forbundet begrebet "fred" med noget abstrakt. Det er noget, jeg ikke kan røre ved eller klappe på lommen og finde ud af, om jeg har. Så derfor er det noget, jeg skal føle, jeg har, har jeg ofte tænkt. Jeg skal føle, at jeg har fred med Gud.

Det er svært, for jeg er utrolig allergisk overfor alle former for føleri. Det er et godt luthersk princip, at vores tro og frelsesvished ikke må afhænge af følelser. Så jeg kunne ikke lide, at jeg skulle ind og mærke, om jeg kunne føle nogen fred med Gud.

Ikke i konflikt 

Derfor har jeg også haft det lidt svært med Romerbrevet 5, hvor Paulus skriver om Guds fred. "Da vi nu er blevet gjort retfærdige af tro, har vi fred med Gud..." skriver han I første vers. Jeg har altid troet, at Paulus mente den der fredfyldthed, som jeg troede, man skulle føle. Eller også, at han mente, at når man troede på Gud, så fik man automatisk et fredfyldt liv. Det var en anstødssten fordi jeg, som sagt, ikke besidder nogen særlig fredsfølelse af hverken den ene eller anden slags.

Det var for nyligt, at jeg genlæste netop dette vers efter at have set en udsendelse i fjernsynet, om fred som helt konkret fravær af krig. Og da gik det op for mig, at jeg hidtil havde misforstået. Den smukke - men også lidt barske - sandhed faldt på plads: Fred med Gud er det samme som ikke at være i konflikt med Gud.

Fred som tilstand 

Fred er ikke nogen følelse: det er en tilstand. Fred er i virkeligheden noget helt objektivt. Fravær af krig og konflikt er noget udenfor mig selv. Lige som Guds fred. Jeg skal ikke føle nogen særlig fred. Og fred følger ikke automatisk af troen på Gud; det kan vi ikke tro os til.

Det Paulus mener, er, at når vi tror på Jesus, så har Gud slået fred med os; så kan vi leve uden at være i konflikt med Gud. Han er nu vores allierede i kampen mod vores største fjende: døden og fortabelsen. At have fred med Gud betyder, at jeg ikke er i krig med Gud.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 30.03.2011

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også