20.12.2010 12:00 Alder: 14 yrs

Skrevet af:
Erik Bjørn

Jul eller advent?

For mange af os er det vigtigt, at vores jul i år kommer til at ligne julen sidste år og forrige år. En af de traditioner, går ud på at nogle præster stædigt forsøger at overbevise folk om, at julen først begynder juleaften, og at tiden indtil da kaldes advent og er noget andet end jul.

Advent

Sådanne præster kommer ofte til at virke sure og tvære – som nogle rigtige lyseslukkere! Jeg vil nødig virke sur og tvær, og da slet ikke slukke lys her i den mørke tid. Imidlertid vil jeg heller ikke være den, som bryder en tradition! Derfor vover jeg det følgende og den risiko det indebærer. Desuden mener jeg, som det vil fremgå, at der er en ganske god grund til at forsøge at få julen placeret rigtigt. 

Julen slutter, før den starter

På gader og i butikker, på arbejdspladser og i skoler og daginstitutioner jules der fra sidst i november. Når vi først er kommet over 2. juledag, kan det næsten ikke gå hurtigt nok med at få julepynten ned. De steder, hvor vi tilbringer størstedelen af vores hverdag, slutter julen, netop som den kirkeligt set begynder.

Men kan det ikke være ligegyldig, om vi fejrer julen før eller efter juleaften? Selve det, at Jesu fødselsdag lige netop skulle være den 25. december, er jo bare noget nogen engang har bestemt. Jo, men selvom tidspunktet nok i sig selv kan være ligegyldig, så er det, som flytningen af vores julefejring afspejler, ikke ligegyldig.

Jul i kirke og hjem

Vores jul er nemlig ikke den samme, om vi fejrer den før eller efter juleaften. Julefejringen før juleaften er i høj grad en begivenhed udenfor kirken og hjemmet. Først den 24. samles vi i stort tal til gudstjeneste og familiefest, og så er det da ærgerligt hvis julen allerede er ved at være slut!

Julen er efterhånden blevet flyttet, ikke bare fra den rigtige juletid til først i december, men også fra hjem og kirke til butikker, arbejdspladser, skoler og daginstitutioner. Julen fejres efterhånden mere i butikkerne end i kirkerne, og mere med kollegerne og kammeraterne end med familien.

Man kan selvfølgelig sige, at denne ændring bare afspejler en generel ændring af vores samfund. Kirke og familie spiller en mindre rolle for de fleste end tidligere, arbejde og kolleger en større. Men netop derfor kan der være særlig god grund til at fejre julen i kirken og i hjemmet.


Skrevet af:
Erik Bjørn

Lagt på nettet 20.12.2010

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også