11.12.2001 12:00 Alder: 23 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Krybbespil og virkelighed

Det er egentlig ret begrænset hvad Bibelen fortæller os om Jesu fødsel. Vi har kun ganske få oplysninger om begivenheden, som fandt 4-7 år fvt. Men den kristne tradition har har formået at brodere så godt videre på historien at vi i dag kan spille lange krybbespil, fortælle smukke historier og male detaljerede billeder af begivenhederne. Meget af det er dog fri fantasi.

Det er mest sandsynligt at Jesus kom til verden som de fleste andre drengebørn på den tid. Bibelen giver os ret beset ikke grund til at tro andet. Teologen Bodil Skjøtt, som har boet i Jerusalem i flere år, skriver om dette bl.a.:

”Mange krybbespil giver os det indtryk, at det kun var med nød og næppe, Maria og Josef nåede frem, inden Maria skulle føde, men Lukas lægger i sin fortælling op til, at de vordende forældre nåede frem i god tid, og det var, mens de var i Betlehem, at tiden kom, da Maria skulle føde.

Mange krybbespil har også en krovært, der beklagende fortæller Josef, at alt er optaget. Men Josef og Maria har haft god tid til at finde husly hos slægtninge i byen. Hvad enten disse slægtninge var nære eller fjerne, har gæstfriheden påbudt dem at finde plads til Josef og hans gravide hustru. Ganske vist blev det ikke i gæsterummet – eller i herberget – men derimod i familiens eget rum. Det stødte op til det rum, hvor familiens dyr opholdt sig om natten, og hvor der derfor også stod en foderkrybbe. Sikkert har der også været både jordemor og andre, som overværede fødslen – sådan som det var tilfældet med alle andre fødsler dengang.”

Jesu fødsel var ikke noget særligt. Hyrdernes oplevelse på marken har der næppe været mange der ville tro på. Og besøget af de vise mænd ligger sandsynligvis en del senere. Så at der her i Betlehem skete noget ganske særligt og afgørende for hele menneskeheden har været helt skjult for de fleste.

Det væsentlige ved Jesu fødsel var nemlig ikke omstændighederne. Det væsentlige var derimod at det overhovedet skete! At Jesus – Guds søn, blev undfanget af Guds egen ånd i en ung jødisk pige liv og at han blev født ind i verden som et menneske, der måtte dele vilkår med alle andre mennesker på den tid.

Julens evangelium handler om at Gud blev menneske for at leve et menneskes liv og dø et menneskes død. Og i og med at Jesus var et syndfrit menneske blev det liv han levede og den død han døde, til en stedfortrædende gerning for os. Det blev til frelse for os. Kun derfor er julens begivenheder i Betlehem et evangelium, der har altafgørende betydning for ethvert mennesker der nogensinde har levet. Uden dette ville der absolut intet særligt have været ved Jesu fødsel.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 11.12.2001

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også