29.01.2001 12:00 Alder: 23 yrs

Skrevet af:
Walter Wangerin

Jesus kalder fire fiskere

En dag kom Jesus til byen Kapernaum, som ligger ved Galilæasøen. Han prædikede ved søens bredder, og der kom så mange mennesker, at de, der stod bagest, ikke kunne høre ham.

Jesus gik så hen til to fiskerbåde, der lå trukket op på stranden. Fiskerne var ved at rense deres net efter at have fisket hele natten.

Jesus henvendte sig til den ene af mændene. Det var en tætbygget og muskuløs fyr med voldsomme, utålmodige bevægelser og et vredladent ansigt.

»Simon,« sagde Jesus.

»Hvad nu?« Simon snurrede rundt parat til at overfuse den, der forstyrrede ham. De havde slet ingen fisk fanget den nat, og Simon var i et elendigt humør. Men Jesus så venligt og ligefremt på ham, og Simon følte vreden sive ud af sig. »Hvad vil du?« spurgte han i et mildere tonefald.

»Jeg ville bede dig ro mig lidt ud på vandet. Jeg har noget at sige til folket.«

Simon så på menneskemængden og fæstnede så igen blikket på den, som folk var kommet for at høre. Han trak på skulderen. »Tjah, hvorfor ikke?«

Så satte alle folk sig ned på den store skråning, der gik lige ned til vandkanten. Simon roede Jesus et lille stykke ud, og Jesus begyndte at tale fra båden. Nu kunne alle høre og se Jesus. Så sad Simon dér i båden og lyttede til Jesus – ligesom alle de andre inde på land.

Da Jesus var færdig med at tale, greb Simon årerne og skulle til at ro ind til land igen. Men Jesus standsede ham. »Ro hellere ud på dybt vand.«

»Hvad? Hvorfor nu det?« sagde Simon utålmodigt. »Hvad regner du med at finde der?«

»Det er ikke mig, der skal finde noget – det er dig,« sagde Jesus. 

»Læg nettene ud, så skal du nok fange nogle fisk.«

»Undskyld,« svarede Simon, »men det er vist mig, der ved mest om både og fisk og den slags, og for nu at sige det rent ud: Det duer ikke at fiske om dagen – og især ikke denne dag, for vi har slidt hele natten uden at fange så meget som en hundestejle. Så hvis du ellers er færdig med at prædike, så ...«

»Simon!« sagde Jesus.

»Hvad?«

»Gør det nu.«

Simon var stadig overbevist om, at det ville være spild af tid, men alligevel gjorde han til sidst, som Jesus sagde. Simon var først lidt vranten, men så blev han forbløffet og næsten helt bange. Der gik nemlig hurtigt så mange fisk i hans net, at de var ved at sprænges af det.

»Johannes!« brølede han. »Jakob og Andreas! Kom og hjælp mig!«

En anden båd stak så ud for at hjælpe til, men selv to både var næsten ikke nok; de var ved at synke under vægten af de mange fisk.

Nu så den bryske fisker på Jesus med nye øjne, og han blev helt bange for at være i båd med ham. Simon Peter kastede sig ned for Jesus og sagde: »Gå bort fra mig, Herre, for jeg er en syndig mand!«

Men Jesus svarede ham roligt: »Vær ikke bange, Simon. Fra nu af skal du fange mennesker i stedet for fisk. Kom og følg mig.«

Og følge Jesus det ville de alle fire. Både Simon Peter og hans bror Andreas samt Jakob og hans bror Johannes forlod alt, hvad de ejede, for at vandre omkring sammen med Jesus.

»Dig, Simon,« sagde Jesus, »dig vil jeg kalde Peter.« Det navn betyder ‘klippen’.

Jesus udvalgte de fire fiskere og nogle andre til at følge ham og være tæt på ham hele tiden. De vandrede sammen med ham, spiste sammen med ham, morede sig sammen med ham og lærte af ham. De blev kaldt Jesu disciple.

Ud over de fire fiskere var det Filip, som også førte Bartholomæus til Jesus. Det var Matthæus, som var skatteopkræver, før Jesus kaldte ham. Så var der Thomas og Jakob, Alfæus’ søn, Simon kaldet zeloten, og Judas, søn af Jakob. Endelig var der så Judas Iskariot, som senere skulle forråde Jesus.

Tolv disciple havde Jesus.


Skrevet af:
Walter Wangerin

Lagt på nettet 29.01.2001

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også