31.07.2002 12:00 Alder: 22 yrs
Kategori: Seksualitet, Menneskelivet

Skrevet af:
Lillian Søes

Kan vi undgå abort med P-piller?

Min kæreste og jeg skal giftes til sommer, og i den forbindelse, har vi snakket en del om prævention. Vi har nogle spørgsmål, som det er svært at finde svar på. Vi vil gerne vente med at have børn, og så vidt vi kan se er p-piller den eneste næsten 100% sikre metode. Problemet er bare at det åbenbart ikke er muligt at få p-piller som ikke har indbygget risikoen for at et befrugtet æg bliver nægtet muligheden for at udvikle sig og blive til et barn. De piller som vi har fået anvist, er 3-trins piller. I første omgang, hindrer de ægløsning. Skulle det glippe, dannes der et sekret i kvindens skede, som er svært gennemtrængeligt for sædceller, og så langt er alt jo godt, men det tredie trin, som træder i kraft, hvis de to andre glipper er at der dannes en hinde på livmoderen, så et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast. Vi ved ikke helt hvordan vi skal mene om dette. I svarpanelet har jeg læst argumenter for at livet begynder efter befrugtningen, og hvis det er rigtigt, så er det muligt at abortere hvis man bruger p-piller. Vi vil gerne gøre det rigtige. Kan vi bruge p-piller med god samvittighed?

Svar:

Tak for dit spørgsmål og tillykke med at I skal giftes. For at starte fra begyndelsen, så vil jeg også understrege, at livet i følge Bibelen starter ved befrugtningen. Derfor er det også rigtigt, at den virkning af p-piller, der gør, at overfladen i livmoderen bliver mindre egnet, til at et evt. befrugtet æg kan sætte sig fast, kan resultere i en meget tidlig abort, hvis det evt. befrugtede æg så i stedet afstødes.

Eksempel, hvor P-pillen måske ikke forhindrer ægløsning

P-pillers primære og grundlæggende virkning er at hindre ægløsning. Det er altså kun, hvis der alligevel af en eller anden grund kommer en ægløsning, at den virkning, med at et evt. befrugtet ikke kan sætte sig fast, træder i kraft. De situationer, hvor man kan tvivle på, om den primære virkningsmekanisme, altså den med at hindre ægløsningen, er til stede er følgende: - hvis man glemmer at tage en pille, eller tager den for sent; - hvis man har haft omgangssyge med opkastning og/eller diaré, så der kan være tvivl om, om pillen er blevet kastet op igen eller kommet ud med diarreen uden at være blevet optaget; - hvis man iøvrigt kaster op eller har diaré; - hvis man får visse former for medicin mod epilepsi eller indtager naturlægemidler indeholdende perikum og ikke har fået reguleret sin p-pille dosering i forhold til det.

Vores egne etiske overvejelser

Da jeg blev gift, gjorde min mand og jeg os de samme overvejelser som du og din kæreste nu gør. Vi kom frem til, at vi med god samvittighed kunne bruge p-piller, da den primære virkning er at hindre ægløsning, men at vi, hvis jeg fx. havde glemt at tage en tablet eller havde haft diaré, så måtte vente med at gå i seng med hinanden til efter næste menstruation, så vi var sikre på, at der ikke skulle ske en udstødelse af et evt. befrugtet æg. Nogle bruger kondom i den situation for at hindre en befrugtning. Vi havde bedst samvittighed med at være afholdende frem for at bruge kondom i den resterende p-pille periode, for så var vi helt sikre på, at der ikke ville kunne ske en befrugtning af et æg, der så måske ikke ville kunne sætte sig fast - som du selv skriver, så er kondomer ikke helt så sikre som p-piller og det kan jo sprænge eller man kan have anvendt det forkert.

For at opsummere, så mener jeg altså, at p-piller kan anvendes med god samvittighed, såfremt man tager de ovennævnte forholdsregler i tilfælde af situationerne med glemte tabletter, sygdom osv..


Skrevet af:
Lillian Søes

Lagt på nettet 31.07.2002

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også