06.05.2005 12:00 Alder: 19 yrs

Skrevet af:
Poul Hoffmann

Hvor finder jeg noget bibelsk om besættelse?

Jeg har læst Marianne Aggers bog: "Ånden i hånden - jeg troede det var Gud." Historien lyder næsten for utrolig. Hun bliver besat at en ond dæmon og dæmonen rammer både hende og en af hendes venner. Er dette muligt? Er det muligt at det rammer en 3. person som ikke har taget kontakt til åndsverdenen? Kan du anbefale andet litteratur der uddyber emnet i bibelsk perspektiv?

Svar:

Det er desværre ikke nogen sjælden erfaring, at en dæmonbesættelse i svære tilfælde kan gribe over på andre, som ikke personlig har indladt sig med åndeverdenen.

Ingen grund til at være bange

Men dæmoner er ikke noget, vi skal gå og være bange for. Kristus er

stærkere end alle onde ånder, og den, som i troen holder sig nær til ham, har intet at frygte. I troen skal vi lade os iføre "Guds fulde rustning", som Paulus skriver om i Efeserbrevets 6. kapitel. Det er vigtigt at understrege i en tid, hvor åndeverdenen får en del opmærksomhed, og man godt kan blive både overrasket og skræmt.

Anbefalet litteratur om besættelse

Litteratur om besættelser er der en del af, også på dansk. Som du sikkert er helt klar over, er det ikke noget, man skal fordybe sig i, blot fordi det ser interessant og spændende ud, men det er godt nok at være orienteret.

Forhåbentlig har du læst sognepræst Mogens P.C. Svendsens udmærkede efterskrift til "Ånden i hånden".

En anden væsentlig bog er Ingerlise Provstgaard "Med ført hånd", Lohses Forlag 1988.

Af interesse for dig kan også være Kurt Koch "Mellem Kristus og Satan", Forlaget Perspektiv 1973.

Hvis du har gode nerver, kan du endvidere læse kapitlet "Sejren over mørket" i Poul Hoffmann "Synere og seere", Lohses Forlag 1973. Det er en oversættelse af den tyske præst Johann Christoph Blumhardts egen beretning om en "dæmonkamp", som han selv stod i omkr. midten af 1800-tallet, og som kastede lys over mange ting og fik kirkehistorisk betydning. Men det skal siges, at nogle har opgivet at læse denne beretning til ende, fordi der er så uhyggelige og frastødende ting i den, og igen: vi skal ikke beskæftige os mere med dæmonerne og deres rædselsverden, end vi har brug for og bliver ledet til. Hvor meget eller hvor lidt det er, må vi hver især finde ud af under bøn.

Sluttelig skal nævnes Thomas Teglgaards udmærkede roman "Uddrift", Lohses Forlag 2004, som på det sidste har været meget omtalt i medierne. Forfatteren, som er læge, vil gøre gældende, at ikke alle psykiatriske patienter behøver være syge i egentlig forstand, men at der kan være tale om besættelse, så de ikke skal hjælpes medicinsk, men åndeligt. Desværre er han af den grund blevet behandlet meget dårligt af sine kolleger og foresatte. Det siger noget om den afkristnede tid, vi lever i.


Skrevet af:
Poul Hoffmann

Lagt på nettet 06.05.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også