17.12.2009 12:00 Alder: 15 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Hvad er synet på dødssynder?

Hvor er de(t) tydeligste skel mellem protestantismen og katolicismen i forhold til dødssynderne? Hvordan ser der to forskelligt på dødssynd?

Svar:

Forskellen mellem det protestantiske syn (fx Folkekirken) og det katolske syn er kort sagt: Katolikkerne mener, at der findes særlige ”dødssynder”, og det mener protestanterne til gengæld ikke at der gør.

Den katolske kirke har traditionelt regnet med at ”dødssynder” er nogle specielt farlige og grove synder. Derfor skal man have modtaget særlig tilgivelse for dem inden man dør – ellers går man fortabt. Andre synder kan man have en mere generel tilgivelse for – men begår man en af disse dødssynder, så skal de bekendes og tilgivelsen skal modtages (helst gennem en præst) før at man er tilgivet og dermed frelst.

Protestanterne er selvfølgelig enige i, at katolikkernes ”dødssynder” er synd. Men de er synd på samme måde som al anden synd. Protestanterne regner med, at vi har lige meget brug for Guds tilgivelse - uanset hvilke synder vi begår. Man mister ikke tilgivelse, hvis man begår en af disse ”dødssynder” eller en anden bestemt synd. Man er hele tiden i Guds tilgivelse. Selvfølgelig skal vi helt konkret bede om tilgivelse, når Guds Ånd minder os om en synd. Men det gælder ikke bare ”dødssynderne” – det gælder alle synder.

Det skal dog siges, at i store dele af den moderne katolske kirke opfattes ”dødssynderne” ikke længere på den måde, jeg lige har beskrevet. Her bruger man kun begrebet til at beskrive nogle former for synd. Men man regner ikke længere med, at man går fortabt, hvis man har en ubekendt ”dødssynd” i det øjeblik, man dør. Så på den måde er katolikkerne ved at nærme sig det protestantiske syn.

Venlig hilsen Sprint


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 17.12.2009

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også