26.02.2002 12:00 Alder: 22 yrs
Kategori: Seksualitet

Skrevet af:
Lillian Søes

Er det forkert at skifte køn?

Hvordan forholder IM sig til transseksualitet og det at skifte køn? Er det forkert fysisk set at skifte køn, hvis kroppen ikke passer til "sindet"? Jeg spørger fordi jeg lige har snakket med en transseksuel mand, som er i færd med at skifte køn, og han overvejer at gå i kloster, og så ville jeg gerne vide hvordan IM forholder sig til den slags?

Svar:

Jeg har kontaktet Johan Schmidt Larsen, der er diakon og evangelisationssekretær i IM, og formand for Basis. Han siger følgende, som i følge ham kunne være et bud på, hvordan IM forholder sig til emnet:

"Transseksualitet er primært et identitetsproblem som er opstået i opvæksten og den tidlige barndom. Selv om der er en række forskelle i forhold til en homoseksuel orientering, er det dog nogle af de samme problematikker som gør sig gældende for transseksualitet og transvitisme: Et ufuldkommment forhold til forældrene eller andre nøglepersoner og en deraf manglende bekræftelse af kønsidentiteten.

Overordnet er det betænkeligt at gribe ind i Guds skaberordning ved fysisk at ændre på den måde vi er skabt. Vi er rent fysisk skabt som enten mand eller kvinde. Forsøger vi at ændre på dette, går vi efter Johan Schmidt Larsens mening vores skaber i bedene. Desuden kan vi langt fra være sikre på, at et menneske der gennemgår en kønsopreration bliver lykkelig med sin nye identitet.

Man løser ikke et identitetsproblem gennem hormonbehandling eller kønsoperation. Der er i stedet brug for terapi, og et godt og omsorgsfuldt bagland/netværk som kan støtte bære med i den meget vanskelige og måske også smertelige proces der ligger foran. Her tænkes på venner og pårørende. Og/eller Basis, som er Agapes arbejde blandt mennesker med en problemfyldt seksualitet."

Jeg vil hertil tilføje, at mennesker er forskellige, og det kan være forskelligt, hvordan man skal gribe sådan et forløb an med en person, der er transseksuel. Det er vigtigt at møde personen, der hvor vedkommende er uden fordømmelse.

Agapes hjemmeside er: www.foreningenagape.dk

Basis findes på denne hjemmeside, eller direkte genvej: www.foreningenagape.dk/basis

Da jeg ikke kender nærmere til de overvejelser, som den person, du har talt med, gør sig omkring sin transseksualitet, vil jeg meget nødig komme med konkrete råd, men her har du i hvert fald et bud på hvordan IM officielt forholder sig til det. Jeg tror selv, at transseksualitet KAN være udtryk for et identitetsproblem, som må imødegås med samtaleterapi. Men for min egen del vil jeg dog heller ikke udelukke, at det i nogle tilfælde kan forholde sig såden, som det er den transeksuelles egen oplevelse - nemlig at vedkommende faktisk ER det andet køn, end vedkommendes kønsorganer viser. Og er dette tilfældet, mener jeg ikke, man kan sige, at Bibelen forbyder kønsskifteoperation. Jeg vil meget anbefale dig at tage kontakt til Basis. Også med hensyn til din vens ønske om evt. at gå i kloster efter en kønsskifteoperation. Jeg ved ikke, hvilken slags kloster, han havde tænkt på, eller hvilken trosretning, han tilhører, men for mig at se, lyder det umiddelbart som om, han kunne have brug for noget vejledning mht det.


Skrevet af:
Lillian Søes

Lagt på nettet 26.02.2002

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også