08.03.2007 12:00 Age: 17 yrs
Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Hvorfor ville Gud slå Moses ihjel?

I Anden Mosebog 4, 24-26 er der en fortælling om, at Herren overfalder Moses og vil slå ham ihjel, men hvor Moses kone, Sippora redder ham. Jeg kan ikke forstå hvorfor Moses bliver overfaldet - jeg har ikke kunnet finde noget om, at Moses har syndet eller nogen anden grund til at Herren skulle overfalde ham. Desuden finder jeg måden hvorpå Sippora redder Moses mærkelig, da hun omskærer deres søn og siger til Herren: "Nu er du min blodbrudgom", og dette får Herren til at slippe Moses. Kan I forklare mig ud fra en teologisk baggrund hvorfor Herren overfaldt Moses og ville slå ham ihjel og hvad en blodbrudgom er, og hvorfor dette skulle få Herren til ikke at slå Moses ihjel?

Svar:

Forklaringen på, at Herren angreb Moses, finder vi i beretningen om omskærelsens indførelse. Det er Første Mosebog 17,1-22, hvor Gud giver omskærelsen som et tegn på den pagt, han opretter med Abraham og hans efterkommere. Alle af mandkøn hos Abraham skal omskæres, og det skal ske på ottendedagen efter fødslen. I vers 14 står der, at en uomskåret mand, hvis forhud ikke er omskåret, skal udryddes fra sit folk. Han har brudt Guds pagt.

I Anden Mosebog 4,24-26 er tilstanden den, at Moses og hans hustru Sippora ikke har ladet deres søn omskære, og jeg forstår beretningen sådan, at Gud drager Moses til ansvar for denne undladelse, så han skal bøde for det med sit liv. Sippora, som åbenbart ved, hvad der er galt, omskærer så sin søn i hast og lægger barnets forhud på Moses' kønsdele for at markere, at barnet er taget ind i den pagt, som allerede faderen, Moses selv, er optaget i. Denne handling, som altså bringer pagtsforholdene i orden, får Gud til at slippe Moses. Sippora finder så på at kalde Moses sin blodbrudgom, sandsynligvis fordi det koster deres søn en lille kortvarig blødning, at hun kan beholde sin mand. Bibelen har ikke nogen definition af ordet blodgrudgom. Det er bare et udtryk, som Sippora selv finder på og bruger denne ene gang.

Jeg håber, dette var fyldestgørende. Ellers må du spørge igen.


Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Lagt på nettet 08.03.2007

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også