13.09.2006 12:00 Age: 16 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Hvem var Kristoffer?

Hvad er historien bag navnet Kristoffer? Hvem var Skt. Kristoffer?

Svar:

I følge legenden var Kristoffer, der egentlig hed Offero eller Reprobus, en kæmpe (5,5 meter høj), der levede i Kana'an i første halvdel af det tredje århundrede. Han havde besluttet, at han kun ville tjene en herre, der var mere frygtindgydende end ham selv. Og han fandt ud af, at det måtte være Djævelen, som han svor troskab, indtil han opdagede, at Djævelen var bange for Jesu kors. Så han blev kristen i stedet, og spurgte en klog kristen, hvordan han bedst kunne tjene Jesus. Denne ledte ham hen til en stærk og farlig flod og foreslog ham, at han på grund af hans størrelse og styrke ville egne sig til at hjælpe folk med at krydse den. Så han begyndte at færge folk over floden ved simpelthen at bære dem, og tjente på den måde Jesus.

Men legenden stopper ikke der. Den er lidt varieret, men essensen er sådan: En dag kommer der et lille barn og skal over floden. Offero tager ham på skulderen; men opdager, at den lille dreng er meget tungere end nogen, han før har båret over floden. Det viser sig siden, at han er ingen anden end Jesus, som selv har båret alle verdens synder på sine skuldre - hvorfor han er umådelig tung. Derfor fik Offero navnet "christo-phoros", der betyder "Kristusbærer".

Det vides ikke med sikkerhed, om der er en historisk personlighed bag Kristoffer. Han er stadig helgen - blandt andet for bådsmænd og rejsende - og selv om han vist nok er populær blandt romersk-katolske kristne, så har den katolske kirke nedtonet fejringen af Skt. Kristoffer, fordi det er tvivlsomt, om han nogensinde har eksisteret.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 13.09.2006

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også