20.01.2005 12:00 Age: 20 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Hvad betyder "til døden jer skiller"?

Jeg skal finde ud af, hvad "til døden os skiller" betyder? Jeg ved godt, at man siger det i kirken. Men jeg kunne godt tænke mig den rigtige og præcise forklaring, fra en som ved det.

Svar:

Godt spøgrsmål!

Jeg har spurgt nogle kloge folk, der siger følgende:

Bibelen taler om ægteskabet

Ægteskabsritualet står ikke i Bibelen, så det er altså noget, kirken har formuleret. Langt tilbage i vores kirke havde man ikke denne sætning - fordi det var så indlysende, hvad Bibelen mente om ægteskabet. F.eks. siger Jesus i Mattæusevangeliet kapitel 19, vers 1-12, at det er Guds vilje, at de to, der gifter sig, ikke skal skilles igen. Og i f.eks. Romerbrevet kapitel 7 vers 1-6 fremgår det klart, at to ægtefæller er gift med hinanden indtil den ene af dem dør.

Godt nok taler Jesus også i Mattæusevangeliet kapitel 19 vers 1-12 om at skilsmisse kan blive en nødvendighed i undtagelsestilfælde, hvor vore "hårde hjerter" har gjort det umuligt for de to ægtefæller at leve sammen mere.

Så skilsmisse kan forekomme - det har vores kirke altid vidst.

En præcisering af løftet

Sidst i 1800-tallet begyndte skilsmisser imidlertid at blive meget mere hyppige. Det var ikke længere kun de helt ekstreme undtagelsessituationer, der førte til skilsmisse. For at prøve at imødegå denne udvikling, indsatte man i 1897 i ritualet denne sætning "til døden jer skiller". Hermed havde man gjort helt klart for de to, at det, de sagde ja til, var for hele livet!

I et forslag i 1978 foreslog man formuleringen "Er det dit hjertes forsæt at leve med N.N. alle jeres livs dage" - men det blev ikke vedtaget, og den gamle sætning er stadig den, der er i ritualet.

Sætningen "Til døden jer skiller" betyder altså at man går ind under Guds ordning, der går helt tilbage til skabelsen: manden og kvinden bliver ét på en så fantastisk måde, at det egentlig kun er døden, der kan skille dem ad igen!

At sige "Ja" til den sætning betyder, at man lover at gøre alt for at kærligheden og viljen til at leve sammen kan vare hele livet! Det kan være utrolig svært - men Gud er der jo til at hjælpe! Og det er andre mennesker også.

Skulle det frygtelige ske og ægteskabet efter lang tids kamp opløses i en skilsmisse, kan man vel sige, at det på én måde er opløst. Men dybest set er det der stadig - indtil døden gør en ende på det.

Det er det, der gør det så problematisk at tænke på at blive gift igen, så længe ens første ægtefælle lever - men det er et andet spørgsmål, som jeg ikke skal bruge spalteplads på her.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 20.01.2005

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også