20.11.2020 15:56 Age: 4 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Julestokken peger på Jesus' uskyld og kærlighed

Butikkerne er klar med alskens juleting, og en af klassikerne er en sukkerstang i rød og hvid, der er formet som et stort J

Julestok

Ill.: Sprint Aagaard Korsholm

Julestokken, som også kaldes bolsjestok og mange andre navne, blev opfundet til at hænge på juletræet eller andre steder i huset.

I vore dage er en del af dem, man køber, kunstige og kun til pynt. Men før i tiden var alle lavet af rigtige bolsjer, sådan som vi synger i Højt fra træets grønne top: "først skal træet vises, siden skal det spises".

J for Jesus

Ideen siges at stamme fra en bolsjekoger i USA, som blev ked af, at julen blev verdsliggjort. Han opfandt derfor en bolsjestok, der indeholdt mange ting, der skulle minde om Jesus' fødsel og liv.

Selve staven var af ren, hvid, hård sukkermasse. Det hvide symboliserer jomfrufødslen og Jesus' rene natur. Det hårde symboliserer den faste klippe, som det er sikkert at bygge på. Denne klippe er Jesus. Derfor lavede bolsjekogeren staven i form af et J for navnet Jesus.

Staven er også et symbol på den gode hyrdes stav, som han bruger til at hente det lam op, som faldt og kom på vildspor. Og Jesus siger om sig selv, at han er den gode hyrde. Men staven virkede for enkel, så den fik røde striber på.

De tre smalle striber viser hen til Jesus’ sår på korset (i begge hænder og i de samlede fødder). Den store, brede stribe symboliserer alt det blod, Jesus gav for os på korset for at frikøbe os mennesker til frelse og evigt liv. Det med antal striber er siden gledet lidt ud; i dag kan der være et vilkårligt antal mellem én og fire striber, men det ødelægger nu ikke symbolikken med blodet.

Ser vi i vores kristne tradition, fx Grundtvigs salmer, er rødt og hvidt sammen ofte symbol på, at den rene og uskyldige (hvid) Jesus af kærlighed (rød) til os gav sit liv for os på korset – og det er symbol på, at Jesus både er Gud (hvid) og menneske (rød).

Sundt og sødt

Man kan tilføje, at selve slikket vel også symboliserer, at julens budskab er til glæde for alle – og ikke mindst for de små :-) Det symboliserer altså noget, der både er sundt og sødt. Så tænk på Jesus, næste gang du ser en sådan julestok/bolsjestok/Bismarkstok eller Candy Cane, eller hvad der nu står på pakken.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 20.11.2020

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også