08.04.2020 10:45 Age: 5 yrs
Morten Stubkjær Klausen

Skrevet af:
Morten Stubkjær Klausen

Hvad skærer man på skærtorsdag?

Påske er i sig selv et lidt underligt ord, og der er nogle mærkværdige navne på et par af påskens helligdage, men der er en mening bag alle navnene

Det er påske, men hvad betyder »påske« egentlig?

Ordet påske kommer fra det hebraiske ord »pesach«, som betyder »at gå forbi«. Det viser tilbage til Det Gamle Testamente, hvor Gud ramte egypterne med 10 plager, fordi Farao ikke ville lade israelitterne rejse væk fra Egypten.

Dødsenglen gik ind i alle huse uden blod på dørstolperne og slog den ældste søn ihjel. Israelitterne skulle smøre blod fra et lam på dørstolperne, så dødsenglen gik forbi deres huse.

Jesus bliver i Bibelen omtalt som et slagtelam, og blodet på dørstolperne viser frem mod blodet fra Jesus, da han hang på korset for at tage Guds straf for vores synder.

Fra faste til fest

Dagene i påsken er navngivet på en måde, som kan virke lidt underlig. Hvad skærer man f.eks. på en skærtorsdag? Og er langfredag længere end andre fredage?

Skær i skærtorsdag betyder ren. På skærtorsdag spiste Jesus sit sidste måltid med disciplene, før han skulle korsfæstes. Ved dette måltid vaskede han sine disciples fødder rene. Derfor hedder dagen skærtorsdag.

Langfredags navn beskriver, hvordan dagen var lang og hård for Jesus. Men måske har det også haft indflydelse på navngivningen, at der tidligere i kirkens historie har været tradition for særligt lange gudstjenester, som alle var forpligtet til at deltage i.

Der var desuden forbud mod al form for underholdning, og selvom det forbud stille og roligt forsvandt med industrialiseringen, blev det først i 1963 lovligt at vise almindelige film i biografen på skærtorsdag, langfredag og påskelørdag.

Anderledes festlig var og er påskedag – påskens finale. Det var på den dag, Jesus gik ud af graven og slog fast, at han havde givet døden det helt store knockout


Morten Stubkjær Klausen

Skrevet af:
Morten Stubkjær Klausen

Lagt på nettet 08.04.2020

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også