06.09.2006 12:00 Age: 13 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

24 timer - og den virkelige verden

Indrømmet. Jeg er én af dem, som følger med i TV-serien 24 timer om Jack Bauer, der næsten ene mand redder hele verden (læs: USA) i løbet af et døgns hæsblæsende action. Serien er elementært spændende og alle tricks og effekter til at holde os fast foran skærmen er taget i brug. Og det virker.

24 timer

Det hele skal forestille at foregå i real-tid. Altså nærmest som en direkte transmission fra flere samtidige lokationer. Konceptet er nyt og smart, men det medfører også en hel masse pudsigheder, som gør hele plottet en smule mindre troværdigt.

Fx kan stort set alle væsentlige lokationer i filmen nås indenfor 15 min. På den ene eller den anden måde. Al data-transmission er lynhurtig og hver en krog af Los Angeles er tilsyneladende dækket af online kameraer, der optager i superhøj kvalitet og som på sekunder kan sende sine optagelser til antiterrorkorpsets hovedkvarter.

Sådan er virkeligheden jo ikke. Det ved vi godt.

Ingen grænser

24 timer udspiller sig i en verden som på en mærkelig måde er grænseløs. Hvor tid og afstande stort set ikke spiller nogen rolle. Hvor alverdens information er tilgængelig når og hvor der er brug for det. Og hvor den menneskelige fysik og ekspertise er næsten uovervindelig. Ihvertfald hos heltene. Og da det er amerikansk, så har de gode som regel også heldet med sig.

Det er lidt ligesom på internettet. Her kan vi opleve noget af den samme grænseløshed og tilgængelighed. Her er geografien også ophævet og tiden er som regel ikke et problem. Her har vi ingen krop og bliver derfor ikke såret på samme måde som i virkeligheden.

Men det virkelige liv er temmelig meget anderledes. Her er tidshorisonten mere end 24 timer. Og udfordringerne langt mere komplekse og til tider uovervindelige. Livet er fuld af grænser og trivielle besværligheder. Selv med internettet kan det tage lang tid at finde den information jeg leder efter. Og det gode og det onde er flettet ind i hinanden på en måde, som sjældent er til at gennemskue.

Og samtidig er livet fuld af små og store solstråler. Kærlighed og glæder. Spændende mennesker og stærke oplevelser. Stille stunder og inspirerende fordybelse.

Begrænsede og forpligtede

Jeg tror, at Gud en dag vil skabe en ny og perfekt verden, men indtil da skal vi leve i en kompleks og besværlig verden. Vi er skabt og udrustede til at leve et helt liv og ikke bare overleve 24 timer. Vi er skabt til at være begrænsede og forpligtede. Både i forhold til Gud og til hinanden. Vi er skabt til at være mennesker. Ikke superagenter eller kommandosoldater.

Jeg skal også se de næste afsnit af 24 timer. Men samtidig med at seriens forsimplede og utroværdige drama fascinerer mig, så minder den mig også om, at det virkelige liv skal leves uden lette løsninger og grænseløse muliogheder.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 06.09.2006

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også