01.09.2000 12:00 Alder: 24 yrs
Anna-Kathrine Thunbo Pedersen

Skrevet af:
Anna-Kathrine Thunbo Pedersen

Søren Kierkegaard og Jesus

Jeg vil gerne finde ud af hvilken kristentro Søren Kierkegaard havde; jeg er meget tiltrukket af hans kristendomsforståelse, men også forvirret. Er Kierkegaards tro kristendom? Er den katolsk? 

At forstå Søren Kierkegaard er blevet en spændende udfordring for rigtig mange mennesker idag. Der findes efterhånden et utal af bøger om ham - og også om hans forståelse af hvad kristendom er. De forskellige forfattere mener ikke altid det samme - og mange gange er Kierkegaard også meget svær at forstå, så det er egentlig ikke så underligt at der opstår forvirring.

Gyldendal har flere gange udgivet Søren Kierkegaards samlede værker, jeg tror senest i 1994. Det er en stor mundfuld at gå igang med at læse på egen hånd, men man kan også godt kigge lidt hist og her og så alligevel få noget ud af det. Mine henvisninger herunder er fra 1962-udgaven.

Kierkegaards eget bud på, hvad sand kristendom er, findes især i skriftet: Indøvelse i Christendom. Det findes i Bind 16 i de samlede værker. For at forstå ham, er det selvfølgelig også godt at vide hvad han selv så som sin opgave. Kierkegaard levede i en tid, hvor den officielle kristendom - altså den som statskirken stod for - gik højt op i velstand og menneskelig lykke, det var lærdhed og ydre borgerlig pænhed, der talte. Det gør Kierkegaard radikalt op med.

I de ti udgivelser under overskriften Øjeblikket (Bind 19) kan man læse om Kierkegaards kamp mod den officielle kirke og får dermed også et godt indblik i hvad han selv mener er sand kristendom. Hans stil er sarkastisk, så derfor skal man visse steder "holde tungen lige i munden", for at forstå, hvornår han karikerer forholdene og hvornår ikke.

Kierkegaards kristendomsforståelse er på ingen måde katolsk, men bund-evangelisk! Han henviser gang på gang til at mennesket uden Jesus er fortabt. Vi kan ikke frelse os selv. Vi er inficerede med det, som Kierkegaard kalder: sygdommen til døden (Bind 15). Denne sygdom er synden - og kun Jesus kan redde os fra den.

Kierkegaard angriber kirkens præster for kun at forkynde Kristus som et godt menneske, man kan beundre - og så ikke mere end det. I Bibelen møder Kierkegaard en helt anden Kristus, nemlig den som gav afkald på at være ophøjet i himlen hos Gud, som kom her til jorden og levede et liv ligesom andre mennesker, døde for menneskenes synders skyld og opstod igen for at give os evigt liv. Det er kristendom!

Jeg har en bog, som jeg vil anbefale dig at låne på biblioteket - eller købe. Den hedder: Betjent og reformator - om Søren Kierkegaard. Den er skrevet af Orla Villekjær og udgivet på Lohses Forlag, www.lohse.dk - Bogen er letlæst og giver et godt indblik i Søren Kierkegaards tankegang.


Anna-Kathrine Thunbo Pedersen

Skrevet af:
Anna-Kathrine Thunbo Pedersen

Lagt på nettet 01.09.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også