03.12.2008 12:00 Alder: 16 yrs

Skrevet af:
Erik Bjørn

Lys i mørket

Læreren spurgte den lille Peter, hvilket lys, han mente, måtte være det vigtigste for jorden, solens eller månens? ”Det må være månens lys,” svarede Peter. ”Månen lyser jo op om natten, hvor der ellers er mørkt. Solen skinner jo bare om dagen, når der er lyst alligevel!

Måneskin

Den lille Peter havde, må vi konstatere, ikke helt styr på tingenes sammenhæng! Uden sollys, intet dagslys, og uden sollys, heller intet månelys, for månens lys er jo blot et genskin fra solen. Både dagslyset og månens lys kommer af solens store lys.

Små lys af store lys

I den mørke december tænder vi masser af små lys. Vi finder de små lys vigtige, for de lyser jo op i mørket. Og de små lys kommer af et større lys; ikke sådan direkte ganske vist, men alligevel.

Vores små lys i vintermørket kommer af sommerens store lys, for vi tænder dem med længsel og håb om lyse dage og nætter. Vi kan tilsyneladende ikke få nok af stearinlys og lyskæder.

Også i kirken er de små lys blevet populære. Muligheden for at gå ind og tænde et lys findes efterhånden i mange kirker, og da de største spejdere hos os for nyligt arrangerede en gudstjeneste, var det afgørende, at kirken kun skulle være oplyst af stearinlys.

De små lys i mørket taler stærkt til os. Måske fordi de giver os et billede på vores liv. Menneskelivet er jo både mørke og lys: Glæder og sorger, medgang og modgang. Når vi tænder små lys, trodser vi mørket med længsel og håb. Men det er vigtigt, at vi har styr på tingenes sammenhæng, at små lys kommer af større lys.

Jesus er lyset

Da man i begyndelsen af det 4. århundrede begyndte at fejre Jesu fødsel midt i vintermørket, var det som en modfest til en romersk fest for den uovervindelige sols fødsel, som var fastlagt til den 25. december. Med placeringen af julen forkyndte man Jesus som lyset i menneskelivets mørke.

Men forkyndelsen af Jesus som lys i mørket findes også allerede i Bibelen. ”Det folk, der vandrer i mørket, skal se et stort lys, lyset skinner for dem, der bor i mørkets land.” Sådan lyder det allerede i en af de gammeltestamentlige profetier, som pegede frem mod Messias.

I Lukas juleevangelium høre vi, at ”Herrens herlighed strålede” om hyrderne, som ”lå ude på marken og holdt nattevagt over deres hjord,” og fra Matthæus ved vi, at de hellige tre konger blev ledt til Jesus af en stjerne på nattehimlen. I Johannesevangeliet står der om Jesus: ”lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.”

Påskens lys

Men også juleevangeliets lys kommer af et større lys. Ligesom vores små lys i vintermørket peger hen mod sommerens store lys, sådan peger juleevangeliets lys hen mod påsken. Jesu opstandelse er det store lys, hvorfra julens lys kommer. Hvis Jesus ikke var opstået, havde vi ikke haft grund til at fejre hans fødsel.

Uden sollys, ingen månelys! Uden påskelys, ingen julelys! Ofte er det som om, vi har en forkærlighed for de små lys. Som den lille Peter, der mente, at månens lys måtte være vigtigere end solens! 

Vi rykker sammen om de små lys i mørket. Og i kirkerne samles vi flere ved juletid end på noget andet tidspunkt af året.

Og lad os bare rykke sammen om de små lys, der udtrykker vores længsel og håb. Men lad os også huske, at små lys kommer af større lys. Lad os, når stearinlys og lyskæder slukkes, bære julens lys, evangeliet om Jesus Kristus, med os ud i mørket, indtil vi i påsken kan fejre lysets sejr.


Skrevet af:
Erik Bjørn

Lagt på nettet 03.12.2008

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også