Kristne ved for meget
Jeg hørte for nylig en mand sige: “Kristne, de ved meget”, og det skulle slet ikke høres som om, at kristne ved, at det i skrivende stund er mandag, og at to plus to giver fire. Det skulle langt mere forstås som: “Kristne er de der irriterende skråsikre typer”.
Jeg tror faktisk, at mange - eller i hvert fald nogle - tænker lidt på samme måde. Så jeg vil gerne på vegne af alle - eller i hvert fald mig selv - sige undskyld, hvis du har mødt mig som sådan en skråsikker, irriterende kristen, der ved (for) meget (eller måske i virkeligheden for lidt?).
Tyrannosaurus Rex med fjer på
Min søn sad og så noget på Youtube, hvor en klog fyr fortalte om, at forskere nu mener, at Tyrannosaurus Rex havde fjer. Jeg sad på sidelinjen og med et halvt øre fulgte en lille smule med.
Den måde denne nye viden blev fremlagt på var meget sikker: det er sådan, det er i virkeligheden! Det man før mente, altså at Tyrannosaurus Rex havde skind eller skæl, eller hvad den nu havde, er altså forkert, og den teori er man med den nye viden nu nødt til at forkaste.
Senere genfortalte min søn hvad han havde set, og så valgte at bruge ordene: “...så nu tror de at Tyrannosaurus Rex havde fjer...” og han lagde et stort tryk på ordet tror. Dér sad jeg som far og tænkte, at et eller andet har vi da som forældre gjort rigtigt.
Det vi ikke ved
For virkeligheden er, at vi ikke ved ret meget. Det gælder ikke kun kristne, men det gælder alle mennesker. Der er en masse ting vi tror – både kristne og alle andre, og med mere eller mindre god grund.
Kristne tror, at Jesus døde på et kors og blev levende igen. Men vi ved det ret beset ikke. De kloge folk i min søns video tror, at den dinosaur havde fjer (jeg kan endda læse mig til, at forskere stadig er lidt uenige om det).
Jeg tror, at vi skal blive bedre til at sige netop det: “Jeg tror sådan og sådan,” når der er noget, som vi faktisk ikke kan vide med sikkerhed.
Det er altså mandag i dag - det ved jeg, men der er stadig en masse, jeg i stedet må tro på.
Større forståelse
Jeg tror på, at det vil fremme samtalen mellem os mennesker, hvis vi bliver bedre til at skelne mellem, det jeg tror, og det jeg ved. Det gælder i politik, i videnskab, i religion og meget andet. Hvis vi bliver bedre til at sige: ”Jeg tror, det her er den bedste politik for vores land,” eller “Jeg tror det er sådan videnskaben hænger sammen,” eller “Jeg tror, at det her er den rigtige gud.” Så tror jeg til gengæld at vores samtale bliver mere givende, og vi får en større forståelse for hinanden.
Så hvad tror du?
Lagt på nettet 13.08.2021
Samtalerum
I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"
Læs også
- Har hjernen et "religiøst" punkt?
- Kan tro og videnskab forenes?
- Kan Gud bevises?
- Er Gud fysisk eller psykisk?
- Kan man både tro på UFOér og på Gud?
- Går jorden under?
- Hvilken syndflodsberetning er ældst?
- Noas Ark - sagn eller virkelighed?
- Hvorfor giver Bibelen fejloplysninger om jorden?
- Hvordan være kristen i et sækulariseret samfund?