21.09.2020 13:37 Alder: 4 yrs
Forfatterprofil

Jeg tager ofte fejl og derfor tror jeg

Mine gode venner ville være helt enige i, at jeg ikke ved alt og ofte tager fejl, men prikker jeg lidt til dem, indrømmer de gerne, at de selv ikke ved alt og tager fejl. Et simpelt faktum, men tror vi faktisk på det? 

Forskere reviderer løbende deres teorier i takt med, at de opdager fejl. Når det gælder for forskere i forhold til deres ekspertområder, hvor meget mere gælder det så ikke os ’almindelige’ mennesker, når vi skal tage stilling til alt muligt, som vi slet ikke er eksperter i?

Er alt ’lige’ gyldigt?

Mange af os kender allerede problematikken i form af postmodernismens sandhedsrelativisme, der siger, at der ikke findes absolutte sandheder.

Rigtig mange siger, at de ikke tror på absolutte sandheder, men meget få mennesker lever, som om der ikke findes nogen som helst grad af absolut sandhed. For hvis alt er lige gyldigt, intet er bedre end noget andet, hvorfor så overhovedet have holdninger til emner som køn, identitet og menneskers ligeværd?

De fleste af os kan heldigvis blive enige om, at det er mere gyldigt at tro, at alle mennesker er ligeværdige, frem for at nogle mennesker godt må gøres til slaver. Det er bare ét eksempel på, at ikke alle holdninger kan være lige gyldige, men noget må være bedre og sandere end noget andet.

Det er rationelt at tro

Men når nogle holdninger er mere gyldige end andre, hvordan skal jeg så kunne komme frem til dem, hvis jeg ikke kan stole på min egen dømmekraft?

Jeg ikke ved alt og tager ofte fejl. Derfor kan jeg aldrig vide med sikkerhed, at mine synspunkter er gode. Og når nu jeg tror på, at jeg ofte tager fejl, er jeg også nødt til at tro på ting, jeg er uenig i eller ikke forstår.

Tankeeksperiment: Hvis du forestiller dig, at alt, du tror på lige nu, er sandt, så må dit fortids-jeg jo have taget fejl i de ting, du ser anderledes på nu.

Dit fortids-jeg må altså tro på ting, som han/hun ikke forstår endnu, for at dit fortids-jeg kan have de holdninger, dit nutids-jeg har.

Dit nutids-jeg er et fortids-jeg for dit fremtids-jeg. Altså tror du ting nu, som du vil være uenig med i fremtiden.

Det er et skidt tegn, hvis jeg kun tror på ting, jeg forstår og er enig i; for så er det, jeg tror på, kun et udtryk for, hvem jeg er lige nu. Det er et argument for, at det er rationelt at vælge religion, selvom jeg ikke forstår alt indholdet eller er uenig i dele af den. Men hvorfor så lige kristendommen? Læs med når jeg skriver igen om 4 uger.


Forfatterprofil

Lagt på nettet 21.09.2020

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også