23.08.2006 12:00 Alder: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Fede gratisaviser og åndelig fejlernæring

Det er vigtigt, at vi får den rigtige ernæring, hvis vi vil være sunde. Det gælder også for vores åndelige sundhed, at det ikke er ligegyldigt, hvad vi fylder os med. Vores hverdag er fyldt med tilbud om forskellige former for oplysning, information og underholdning - men hvis ikke vi også giver plads til Guds Ord og tager åndelig føde til os, dør vi af åndelig fejlernæring.

Rugbrød

Mandag formiddag fandt jeg to dagblade i min postkasse. Jeg havde aldrig hørt om dem før; og da slet ikke bestilt dem. I går og i dag har mønstret gentaget sig. To gratis dagblade hver morgen, lige til døren.Og noget tyder på, at leveringen vil fortsætte. Jeg burde være glad, skulle man synes. Det er jeg også på et eller andet plan. Men jeg har alligevel en skidt fornemmelse med de aviser. Det er ikke så meget det, at der står næsten det samme i aviserne; heller ikke, at de bare er kommet dumpende, uden jeg har bestilt dem. Jeg kan endda leve med, at sagesløse træer må lade livet for disse aviser, som de fleste - vil jeg skyde på - læser aldeles overfladisk, hvis overhovedet. De er jo en guldgrube for den kommunale renovation, der tjener boksen ved at sælge aviserne til genbrug. Det er heller ikke så meget det, at jeg har svært ved at se nødvendigheden af at sende mig to gratisaviser dagligt, når nu jeg kan får to-tre andre gratis dagblade henne ved busstoppestedet.

Sagen er, at jeg bliver bange for mit helbred. Ikke mit fysiske, men mit åndelige helbred. Bare det at skimte igennem de to gratisaviser æder hurtigt et kvarter af min dag, hvis ikke mere. Et kvarter, hvor jeg fylder mig informationer, som jeg egentlig ikke har brug for. De er tidrøvere; og fylder mig faktisk ikke med ret meget, som er væsenligt. Tværtimod. Udgiveren af aviserne er vist flintrende ligeglad med, om jeg ulejliger mig med at læse nogle af artiklerne eller ej. Bare jeg sørger for at mæske mig i de mange reklamer med tilbud om alt mellem himmel og jord. Og jeg tilstår gerne, at jeg har en tendes til at forspise mig i gratis underholdningstilbud.

Det er da okay at læse avis. Det er også okay at se nyheder og underholdning i fjernsynet, at gå i biografen og i teateret, på kunstmuseum og bruge hele søndagen i farmors aflagte lænestol og læse knaldroman. Men det er ikke okay, når jeg propper mig så meget mig underholding – hvad enten den så har navn af at være seriøs eller ej - i løbet af en dag, at jeg ikke har tid til at fylde mig med noget sundt og opbyggeligt. Eller også er jeg for propmæt til at gøre det.

Husk at spise sundt!

Da jeg gik i skole, kan jeg huske, der var en kampagne, med sloganet “Du bli'r, hvad du spiser”. Og så var der plakater, hvor man så en burger (tror jeg, det var) gå på krykker og en gulerod, der sprang frisk omkring. Pointen var klar nok: hvis du fylder dig med usund mad, så bliver du usund; hvis du derimod fylder dig med sund mad, så bliver du ikke usund. Man bliver ikke nødvendigvis usund af at spise en fedtet burger i ny og næde, lige som man heller ikke bliver usund af at læse en god, men uopbyggelig, roman nu og da. Men det går ikke i længden, hvis jeg lever af kage og karameller og ikke også spiser rugbrød, gulerødder og andre sunde sager jævnligt.

Sådan er det også med vores åndelige helbred – vi kan ikke leve af aviser, tv-nyheder og knaldromaner – vi må også fylde os med Guds ord jævnligt for ikke at blive åndeligt fejlernærede. Det kan ikke nytte noget, at vi kun sørger for føde til legemet; vi må også føde sjæl og ånd med god, solid kost. Vi tæppebombes med forskellige former for kalorier til sjæl og ånd hver dag – men det er kalorier af den slags, man bliver fed af: doven, tung og træt. Guds Ord, derimod, er ernæringsrigtig mad for sjælen og ånden, der indeholder alt hvad vi har brug for af mineraler og vitaminer. Det feder ikke, og så smager det endda sødt som honning, som Ezekiel fik lov at erfare, da han slugte bogrullen, som Gud gav ham (Ezekiel 3,1-3).

Det er naturligvis ikke meningen, at vi i allerbogstavligste forstand skal give os til at sluge bibler. Muligvis vil ernæringseksperter også fraråde det. Men Guds Ord, hvad enten vi læser det i Bibelen eller hører det forkyndt er det éne fornødne, vi som åndelige mennesker har brug for. Det gør forskellen mellem liv og død.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 23.08.2006

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også