02.03.2011 12:00 Alder: 11 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Fastelavn for voksne

På søndag er det ifølge kirkens kalender fastelavn, med alt hvad det indebærer af tøndeslagning og fastelavnsboller. I mange kirker inviteres børnene til at komme udklædte, og det går i det hele taget sjældent stille af, når der inviteres til fastelavnsfest i kirken eller søndagsskolen. Men faktisk er fastelavn i sig selv ikke en kirkelig fest. 

Fastelavnsboller

Ordet fastelavn stammer fra plattysk, fastelovend, betyder "aftenen før fasten". Før påsken holder kirken en periode på 40 dage med faste. I dag er det ikke noget, vi lægger mærke til i vores hverdag - vi afholder os ikke fra kødmad, alkohol eller søde sager af den grund. Men tidligere var fasten noget, man tog meget bogstaveligt og holdt sig til tarvelige retter og afstod fra stærke drikke, slik og festivitas.

Fastelavn og karneval 

Og det kan næppe undre, at det blev en tradition at slå til søren den sidste aften inden den kedelige faste. Det var kirken meget imod, at folk netop brugte den alvorsfulde optakt til påske som en god undskyldning for at holde en ordentlig fest, som vist ikke var for børn. Men forbud og undertrykkelse hjalp ikke: Fastelavn kom for at blive. Fastelavn er for resten det samme som karneval - ordet betyder oprindelig "farvel til kød" på spansk - der også markerer, at nu går fasten igang.

Mest for børn 

I dag er fastelavn blevet stueren og kommet med i kirkens kalender, men er i øvrigt mest for børn. Det er sjovt at klæde sig ud, og det er sjovt at slå katten af tønden - måske især fordi der gerne vanker fastelavnsboller og varm chokolade bagefter. Det kan de fleste forstå.

Til hverdag og faste

Men hvad med os voksne? Hvad kan vi bruge fastelavn til? Umiddelbart har jeg ikke selv det store behov for at markere, at vi går ind i fasten. Udklædning er lidt barnligt og fastelavnsboller har jeg ikke godt af - men det er ikke derfor. Sandheden er vist, at det manglende behov skyldes, at jeg gør for lidt ud af at fastetiden. Der er ikke noget, der gør min hverdag i fastetiden anderledes.

Fastelavn burde være en fest, der også er for voksne, som kan sætte fastetidens alvor i relief og perspektiv.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 02.03.2011

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også