02.11.2011 12:00 Alder: 9 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Fallit

"Det kan jo aldrig gå helt galt", tænker mange om hvad der sker på den anden side af døden. Hvis det virkelig var så forfærdeligt, så havde eksperterne jo advaret os. Og eksperterne i Folkekirken virker i hvert fald ikke særligt nervøse.

Lille Peter til sin far: "Far, hvor går et land hen, hvis det går fallit?".

Denne urgamle vittighed er vel stadig aktuel. Nu ser det ud til, at Grækenland blev reddet fra at gå fallit. Men hvordan går et land sådan fallit? Hvilke konsekvenser får det? Det er der jo stadig og dets indbyggere lever stadig osv... Jeg ved godt, at det er noget med barske økonomiske vilkår og administration fra andre lande og den slags. Men i hvert fald vil et EU-land, der "går fallit" næppe opleve en katastrofal og nærmest udslettende forandring.

Ikke helt galt

Men måske er det bare, fordi jeg er velfærdsdansker, at jeg tænker sådan. Her i Danmark har vi nu i mange år været vænnet til, at det kan aldrig gå helt alt - sådan økonomisk set. Man kommer hverken til at undvære mad eller tv, heller ikke selv om man "går fallit" - for så vidt jeg ved, er tv en af de basale livsfornødenheder, pantefogden ikke må rende med. Jeg skal bestemt ikke underkende, at det kan være en dyb personlig tragedie at gå fallit - men man kan dog leve videre. Og det samme tænker jeg umiddelbart også om de større enheder - fx EU-lande. Så da de helt store "dommedagsscenarier" blev trukket frem i medierne inden det natlige krisetopmøde i Bruxelles, hvor redningsplanen blev vedtaget, tog jeg det forholdsvis roligt: "Det kan jo aldrig gå helt galt".

Åndelig krise

Nu er min viden om verdensøkonomi og politik ret begrænset. Jeg er lidt mere på hjemmebane angående åndelige værdier og den himmelske politik. Også her tror jeg, at mange danskere tænker: "Det kan jo aldrig gå helt galt". Man ved ikke rigtig, hvad der sker på den anden side døden, men det kan ikke være så forfærdeligt. Det er der jo mange, der siger. Og var der virkelig et problem, så havde eksperterne jo advaret os. Og eksperterne i Folkekirken virker i hvert fald ikke særlig nervøse. Og jeg er da ikke værre end gennemsnittet i Danmark. Så det kan vel aldrig gå helt galt.

Åndelig fallit

Hertil er svaret: "JO! Det både kan og det vil gå helt galt! Gå helt galt i en betydning af ordet "helt", vi ikke kan forestille os! Det kan gå galt for evigt!" Bibelens alvorlige budskab er, at ethvert menneske er på vej mod en evig fallit. Ingen af os har åndelig kapital til at klare os igennem den enkle, men forfærdelige dom til sidst: "Har du elsket Gud af hele dit hjerte og har du elsket din næste som dig selv?". Hvem kan svare "Ja" til det? Bibelen sparer os fra at gruble over det: den siger klart, at ingen kan bestå i den dom.

Gældsafvikling

Gud ske lov lavede Gud en redningsplan, der - med al respekt for de kære EU-politikere - er langt mere genial og sikker og gennemgribende end den, Grækenland nu har fået. Gud udsteder ikke garantier for lån - for dem kunne vi aldrig tilbagebetale. Gud betaler hele vores gæld! Jesus betalte omkostningerne ved det, da han døde på korset. Så for alle os, der har hørt dette og har sagt ja tak til det, gælder det: Det kan aldrig gå helt galt! Faktisk ender det helt godt!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 02.11.2011

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også