Bod og gode gerninger
Lige som Jesus fastede, kan vi også gøre det i dag. Ikke fordi det er noget vi SKAL, men fordi det er godt og fordi det gør os mere modtagelige og åbne - både overfor Guds ånd og overfor hinanden.
Kirkens fastetid er de 40 dage op til påsken, hvor kristne forbereder sig på at fejre kirkens største fest. De 40 dage svarer til den tid Jesus selv fastede i ørkenen lige efter sin dåb. Her forberedte han sig til den tjeneste han skulle gøre for os og som endte med at han ofrede sit liv langfredag.
Når vi faster i dag, er det også for at fokusere og forberede os på noget vigtigt. I den tid er det påsken.
Man kan faste på mange måder. Her vil jeg nævne 3 måder:
1) Afholdenhed
Man kan vælge at droppe forskellige luksusvarer som alkohol, slik, kød og lignende eller holde pause fra TV-kigning og spil. Ikke for at straffe sig selv, men for at skærpe vores fokus og få overskud til vigtigere ting: fællesskab, hvile og bøn.
2) Bod
Fasten er også en bodstid. Dvs. en åndelig rengøringstid, hvor vi lyser ind i alle krogene og rydder op i alt det som for længe har været gemt væk. Det kan være mennesker vi trænger til at snakke ud med eller sige undskyld til. Det kan være dårlige vaner vi har brug for at gøre op med. At "råde bod på" betyder at gøre godt igen. For eksempel ved at erstatte noget man har ødelagt eller ved at give oprejsning til én som man har svigtet. Boden er også oprindelsen til det danske ord bøde, som er en slags kompensation for en skade eller en overtrædelse.
3) Gode gerninger
Endelig er fastetid ikke kun en tid, hvor vi vælger fra og gør op, men også en tid, hvor vi vælger andre ting til. F.eks. gør tjenester, giver gaver og er ekstra gæstfrie og hjælpsomme. Fasten er ikke kun til for os selv, men også for vores næste. Ligesom Jesus ikke fastede for sin egen skyld, men for vores skyld, som har brug for hans gode gerning.
God fastetid.
Lagt på nettet 02.04.2014