Ateisme er en spændetrøje for hjernen
Jeg læste i julen en meget interessant kommentar fra agnostikeren Bart Ehrman, som tidligere var kristen. I kommentaren beskrev han, hvilke følelser julen satte gang i hos ham:
“Julens Gud er ikke en vredens, dommens, syndens, straffens eller hævnens gud. Han er kærlighedens gud, som ønsker det bedste for mennesker og giver sig selv for at bringe fred, glæde og frelse [..] Jeg tror ikke på Gud. Men hvis jeg gjorde, ville det være den gud, jeg ville kæmpe for, reklamere for og forkynde…”
Jeg forstår godt Bart Ehrman. Der er noget fantastisk over Gud i julen. Men der er nu også noget fantastisk over Gud som skaber og far hele året…
En illusion?
Men hvad er Bart Ehrmans alternativ til Gud, til teisme? Det er ateisme, og det virker som noget af en spændetrøje for hjernen. En af de store videnskabsteoretikere i vor tid Stephen Hawking, som selv var ateist, udtrykker det på denne måde i The grand design:
“Hvor i evolutionen udviklede den frie vilje sig? Har blå-grønne alger eller bakterier en fri vilje - eller er deres adfærd automatisk og begrænset af videnskabelige love? Er det kun multicellede organismer, der har fri vilje - eller kun pattedyr? [..] Selvom vi tror, at vi vælger, hvad vi gør, så fortæller vores forståelse af grundlæggende molekylær biologi, at biologiske processer er styret af fysiske og kemiske love - ligesom planeters kredsløb. [..] Det er svært at forestille sig, hvordan fri vilje kan fungere, hvis vores adfærd er styret af fysiske love. Det lader til, at vi er ikke mere end biologiske maskiner - og at fri vilje er en illusion.”
Så vidt Stephen Hawking. Men evolutionens stamfar Charles Darwin tager den faktisk et skridt videre end Hawking. I et brev fra 1881 til vennen William Graham skriver Darwin:
“Har en mands overbevisning, som er udviklet fra laverestående dyr, nogen værdi eller er mandens forstand på nogen måde troværdig? Vil nogen som helst stole på en abes overbevisning, hvis der er sådan noget i en abes forstand?”
Skabermagt
Der er noget forfriskende over Hawkings, Darwins – og så vidt også Ehrmans – ærlighed. Man kan selvfølgelig henkaste deres udsagn som lommefilosofi. Men hvis man skal tage ateistisk evolution alvorligt, kan det ikke andet end føre til en rungende afvisning af den frie vilje og tro på forstandens formåen.
Overfor det står Guds skabermagt, som giver dig en forstand til at forstå verden og andre mennesker. Og som giver dig mulighed for at vælge ham til eller fra. Jeg kan anbefale at vælge ham til. Det giver mig frihed...
Lagt på nettet 17.01.2020
Samtalerum
I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"
Læs også
- Hvor gammel er jorden?
- Kan tro og videnskab forenes?
- Er det ikke dumt at tro på Gud?
- Er der ikke indavl i forbindelse med Adam og Eva?
- Kan Gud bevises?
- Kan man tro på Adam og Eva?
- Har Darwin splittet kirken?
- Hvordan blev jorden til?
- Hvorfor ser vi så forskellige ud?
- Er beviser for Big Bang en overdrivelse?