10.12.2014 12:00 Alder: 9 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

6 ting du måske ikke ved om advent

Advent handler om mere end jul. Det er en forberedelsestid frem mod Jesu fødselsdag, men også en tid med sin egen historie og sine egne traditioner. Læs her 6 fakta om advent, som måske overrasker.


Adventskrans lilla

© racamani - Fotolia.com

Han kommer

Advent kommer af det latinske Adventus Domini som betyder Herrens komme. Herren er her Jesus og i adventstiden tænkes der både på den første gang Jesus kom som menneske til jorden og på den anden gang, hvor han kommer igen for at dømme alle mennesker og oprette det evige fredsrige. Prædiketeksterne i kirkerne handler i adventstiden om begge dele. 

En ren kirkelig fest

Hvor julen også har rødder i gamle hedenske traditioner, så er advent en ren kirkelig begivenhed. Første gang vi hører om advent er tilbage i det 4. århundrede og først omkring år tusind blev advent fastlagt som de sidste 4 søndage inden fejringen af Jesu fødsel. 

Fastetid

Advent fra begyndelsen en forberedelses-tid til julen. I kirkelig sammenhæng betyder det en bods- og fastetid, en renselses-tid, hvor man samler sind og tanker om den forestående fest. Bl.a. ved at faste fra mad og underholdning og ved at gøre op med sine synder og laster. På den måde blev både sjælen og kroppen klar til den store julefest. 

Adventskransen

Adventskransen er som mange andre juletraditioner kommet til os fra Tyskland og blev først almindelig i Danmark i tiden omkring 2. verdenskrig. De fire lys symboliserer de fire søndage og tændes ét efter ét sådan at alle fire lys først brænder på fjerde søndag i advent. Adventskransen er en særlig luthersk skik og skal minde os om lyset som var ved at komme til verden. Nogle steder bruger man også et femte hvidt lys i midten som tændes juleaften. 

Farven lilla

Den originale adventsfarve er lilla. Det er adventstidens liturgiske farve, som bla. ses af præsten messehagel. Derfor har den oprindelig farve på adventskransens bånd eller lys også været lilla. Lilla er bodens farve. I nogle kirker og lande fejres tredje søndag i advent til ære for Johannes Døber og kransen har denne dag fået en rosa eller violet farve. 

Kirkens nytårsdag

Første søndag i advent er kirkens nytårsdag (i de katolske og lutherske kirker). Denne søndag begynder en ny tekstrække (de tekster som præsterne prædiker over i kirken). Grundtvigs kendte nytårssalme "Vær velkommen Herrens år" findes således både i en advents-udgave og i en nytårs-udgave.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 10.12.2014

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også