16.09.2009 12:00 Alder: 11 yrs

Skrevet af:
Marie Jensby

At tale og tie

En ny bog om krigens gru kommer måske snart på gaden. Forsvaret vil stoppe den. Politiken har trykt den. I ytringsfrihedens hellige navn... Men skal vi altid sige alting, bare fordi vi kan og må?

Megafon

Jeg skal ikke gøre mig klog på, om den omtalte bog virkelig er en trussel mod soldaters og rigets sikkerhed. Men der er i hvert fald nogle mennesker, som mener, det vil være direkte dumt at trykke den. Mens andre mener, at vi lever i et land, hvor vi har ret til at sige, trykke og informere om alt mellem himmel og jord.

Måske siger vi for meget

Og jeg tænker: Har det måske taget overhånd? Skal vi altid sige alting, bare fordi vi kan og må? Skal vi virkelig vide alt om alting, bare fordi vi kan? Som mange andre har jeg tænkt: gad vide, hvad der står i den bog, som er så farligt? Jeg har overvejet, om jeg skulle købe Politiken og få adgang til den på den måde.

Men jeg tror faktisk ikke, jeg gider. Jeg har ikke brug for at vide, hvad de laver på deres hemmelige missioner. Jeg har ikke brug for at vide en masse om krigen. Jeg har ikke brug for at få malet krigens gru for mine øjne. Jeg ved i forvejen meget mere, end jeg har lyst til at vide. Jeg ved, at børn bliver misbrugt. Jeg ved, at mennesker sulter rundt omkring. Jeg ved, at familier går i stykker. Jeg kender detaljer i historier, som jeg slet ikke har lyst til at kende til. Jeg ved, hvem der var sammen med hvem til forskellige fester. Af og til tænker jeg: kunne vi ikke bare sige lidt mindre og holde noget af vores viden for os selv?

For meget information

Det hænder også, at jeg tænker, at Gud har givet mig lige lovlig mange informationer, som jeg ikke har lyst til at sidde inde med. En dag er det hele slut - og der er en reel mulighed for at mennesker kan gå fortabt. Det har jeg slet ikke lyst til at vide. Kære Gud, hvorfor har du delt den viden med mig? Hvorfor har du ikke holdt det for dig selv?

For vigtigt til tavshed

Tale er sølv, tavshed er guld - sådan lyder et gammelt ordsprog. Måske er det rigtigt, når det handler om jægersoldaters missioner og klassekammeraters udskejelser til fester. Og hvor ville jeg ønske, at Gud også havde fundet det rigtigt, når det kommer til fortabelsens mulighed. Men måske er det bare ikke rigtigt i det tilfælde? Måske er det for vigtig en sag at tie om for Gud?


Skrevet af:
Marie Jensby

Lagt på nettet 16.09.2009

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også