08.11.2004 12:00 Alder: 14 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Længe Leve Luther

Især to ting står tilbage hos mig efter at have set den nye Luther-film. Det er ene er Luthers syn på Bibelen, som han for første gang oversatte til et sprog folk kunne læse. Det andet er den scene, hvor Luther får valget mellem at trække sine ord tilbage eller blive henrettet som kætter.

Lutherfilmen

Luther gav Bibelen tilbage til folket

Lutherfilmen 450

Luther gav Bibelen tilbage til folket

Luther - den 1. bibel 450

Luther viser den første tyske bibel til Frederik den Vise (fra filmen Luther)

Luther er død for over 400 år siden. Men gennem den nye Luther-film, som jeg lige har set i biografen, er han kommet lidt til live igen! God film – en god balance mellem action/drama og så en rimelig korrekt redegørelse for de historiske facts. Ind imellem bragende godt skuespil.

Bibelen længe leve!

Der er især to ting, der står tilbage for mig efter at have set filmen (jeg skal for resten nok snart se den igen – den er mange detaljer, jeg skal huske at se efter næste gang!). Det ene er Luthers syn på Bibelen. Han voksede op i en kirke, hvor kun enkelte præster kunne læse i Bibelen (der var på latin). Alle andre måtte nøjes med at tro på det præsterne sagde om Gud. Og de fik blandet en hel del ikke-Gud med ind i det, de sagde.

Luther skar ind til benet: ”Det er Bibelen selv, vi skal tilbage til!”. Han oversatte simpelthen hele Ny Testamente til sit folks almindelige sprog: tysk. Og i løbet af få årtier havde mange lande Bibelen på et sprog, som almindelige mennesker selv kunne læse. Eller de kunne forstår, når en, der kunne læse, læste det op for dem. I dag er vi forvente med gode oversættelser. Men jeg blev mindet om, at det er der grund til at være rigtig taknemmelig over.

Modet længe leve!

Den anden scene, der brændte sig ind på min nethinde, var da kirken satte ham overfor et ultimatum: enten tilbagekalder du alt, hvad du har sagt – eller også bliver du henrettet som kætter! Luther viste godt, at det ikke var tomme trusler. Men han stod fast: ”Hvis I ikke ud fra Bibelen kan overbevise mig om, at jeg ta´r fejl, vil jeg ikke tilbagekalde noget!”. Det er mod! Eller måske dybest set en ægte angst: angsten for at frasige sig den Levende Gud var støtte end angsten for at blive henrettet.

Jeg ved ikke, om jeg havde turde svare på samme måde. Jeg tror egentlig også at Gud giver os særlige kræfter i den slags situationer.

Luther er død – luthers tro lever

Luther gjorde især op med kirkens ikke-Gud-tilføjelser, der havde med frelsen at gøre. Ifølge Bibelen bli´r man frelst ene og alene ved dåb og tro på Jesus. Mere skal der ikke til. Hverken specielle bodsgerninger eller pengegaver til kirken, sådan som kirken den gang mente.

Man blev nødt til at bryde ud af kirken og danne en ny: den lutherske kirke. Og her har vi – også den danske Folkekirke – stadig denne levende tro: at frelsen afhænger ikke af vore gerninger og betalinger – men alene af troen på den Gud, der i dåben gør os til sine børn og som ved Jesu død på korset betalte hele vores regning! Længe leve den lutherske tro på den tilgivende og kærlige Gud!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

comments powered by Disqus

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym.

Når samtalerummet er åbent ser du denne fane i bunden af siden:

Læs også