04.12.2008 12:00 Alder: 14 yrs

Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Slår Jesus hul på Treenigheden?

Jeg har flere gange kæmpet med at forstå Lukasevangeliet 12,10: "Enhver, som taler et ord imod Menneskesønnen, får tilgivelse. Men den, der spotter Helligånden, får ikke tilgivelse".

De ser ud som om, at Jesus slår hul på Treenigheden. Det anfægter mig, for Gud er jo en treenig Gud.


Svar:

Der er mange, der gennem tiden har følt stor anfægtelse på baggrund af det vers, og lignende steder, som du nævner, som handler om bespottelse af helligånden. Vi har et par svar i vores arkiv, der behandler det spørgsmål på forskellig vis:

Hvad er synd mod Helligånden?

Hvad er synden, der ikke kan tilgives?

Hvis man skal koge de ovennævnte svar omkring bespottelsen af Helligånden ned til en kort formel, så er det Jesus her advarer om, at man afviser helligånden, når den vil lede mennesker til Jesus.

Det er imidlertid, tilsyneladende, ikke det, der umiddelbart anfægter dig, men det at Jesus her sætter et skel mellem sig selv og Helligånden. Men det gør han flere steder i Det Nye Testamente. For eksempel taler Jesus i Johannesevangeliet 15,26-27 om, at Helligånden, som her kaldes Talsmanden, skal komme og vidne om Jesus. Dette skel sættes også mellem Jesus selv og Gud Fader. Flere steder i Johannesevangeliet (især kapitel 6, 8 og 10) taler Jesus fx om Faderen, som den, der har udsendt ham. Alligevel siger Jesus i Johannesevangeliet 10,30, at "Jeg og Faderen er ét".

Gud er én substans i tre personer - og tre personer i én substans. Selv om den treenige Gud kun er én Gud, så er der et skel mellem Gud Fader, Gud Søn og Gud Helligånd, fordi de opfylder forskellige funktioner. Og det er blandt andet dette skel, som Jesus er inde på i Lukasevangeliet 12,10: Helligåndens opgave er at overbevise os om, at Guds ord taler sandt og vidne om Jesus.

Vi har en del svar og artikler i vores arkiv om Treenigheden. Du kan se en samlet oversigt over dem under nøgleordet treenigheden.


Skrevet af:
Peter Guldager Dahl

Lagt på nettet 04.12.2008

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også