15.01.2012 12:00 Alder: 12 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Proformagift. Kan jeg gifte mig igen?

Jeg er gift i et proforma ægteskab med en ikke-kristen mand. Vi var først kærester, boede sammen, og jeg valgte så at hjælpe ham ved at indgå ægteskab, så han kunne blive i landet. Vi har de sidste 3 år ikke boet sammen, og har heller ikke mere et forhold. Jeg har nu taget en beslutning om, at lade mig skille fra ham, da jeg følelsesmæssigt ikke ønsker, at være sammen med ham mere. Mit spørgsmål lyder på, at når det er et proforma ægteskab, hvor det eneste vi har gjort er at skrive under på en vielsesattest, om det så også gælder for ægteskab? Mit andet spørgsmål lyder på, om jeg må gifte mig igen? Jeg ønsker virkelig, at finde en god kristen fyr, hvor jeg kan have Gud som det vigtigste i vores forhold, og hvor vi kan leve et godt og velsignet familieliv sammen i Jesu navn. Jeg ved, jeg har gjort noget forkert, men jeg ønsker virkelig, at bekende det, og leve et godt og sundt kristenliv fremadrettet.

Svar:

Angående det generelle spørgsmål om gengifte, se min artikel:

Hvordan forholde sig til gengifte?

Her kan du læse, at der er forskellige holdninger til det – også i den del af kirken, der stoler på Bibelens vejledning og Luthers rådgivning.

Er jeg rigtig gift?

Men til dit konkrete spørgsmål, der vel mere går på, om du overhovedet har været gift eller ej.

Nu kender jeg ikke alle detaljer, men jeg synes at kunne læse følgende ud af dit spørgsmål: Du og han har levet sammen i adskillige år (også seksuelt) og på et tidspunkt i dette samliv valgte I at gifte jer, for at han kunne blive i landet.

For mig er et rent proforma-ægteskab en kontrakt, hvor det kun er papiret, de to har til fælles: de har ingen kærlige følelser for hinanden, de lever ikke sammen, de har ikke sex sammen.

Så for mig at se, er jeres tilfælde ikke et rent proforma-ægteskab. I har været kærester, levet sammen, haft sex sammen osv – og vælger så at få papir på det. Godt nok skriver du, at det med papirerne kun var på grund af hans mulighed for at blive i landet. Men alligevel kan det efter min mening ikke falde ind under et proforma-ægteskab.

Er det et gyldigt ægteskab, hvis der hverken var præst eller borgmester til stede? Et ægteskab er – så langt jeg kan læse Bibelen – ene og alene kendetegnet ved, at man offentligt og juridisk indgår en kontrakt om at dele livet sammen. Og det må vel siges at være sket med jeres papirarbejde. Så jeg vil mene, at det er et gyldigt ægteskab. Du skal jo også – som du selv skriver – lade dig skille for at komme ud af det.

Så: ja, du er rigtig gift med ham.

Kan jeg gifte mig igen?

Hvad betyder det så for dine muligheder for efter skilsmissen at få Guds velsignelse til at blive gift med en anden?

Som du kan se i min ovennævnte artikel, er der forskellige svar på det. Men eftersom det – ifølge din beskrivelse – er ham, der har valgt at bryde forholdet ved at have sex med en anden, står du tilbage som det, Luther kalder den ”uskyldige” part, der godt må gifte sig igen.

Så hvis man vælger det standpunkt, hvor man godtager Luthers rådgivning omkring en ”uskyldig” part, kan du godt. Andre vil mene, at der ikke er nogle sær-regler: gengifte er udelukket i alle tilfælde. Du må selv læse artiklen og dens bibelsteder og snakke med Gud om det.

Jeg ønsker dig Guds velsignelse med dit liv fremover!


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 15.01.2012

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også