18.05.2004 12:00 Alder: 20 yrs
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Må kristne høre death metal musik?

Jeg har tænkt på om der er nogle former for musik man ikke må høre som kristen, som f.eks. Death og black metal?

Svar:

Når jeg er kristen, så betyder det, at jeg tror på Jesus Kristus, både som min frelser og min herre. Dvs. at jeg ønsker med hele mit liv at underordne mig hans vilje, at tjene og ære ham. Det gælder på alle livets områder og ikke kun når jeg er i kirke eller på en særlig måde beskæftiger mig med min tro. Derfor er det altid naturligt for en kristen at spørge sig selv: Er der noget af det jeg bruger min tid på, som ikke tjener og ærer Jesus? Prioriterer jeg min tid og mine gøremål på en måde som svarer til det jeg tror på?

Det er sådan jeg gerne vil vende dit spørgsmål om der er former for musik som man ikke må høre som kristen? Svaret er nemlig i første omgang nej. Der findes ikke forbudt musik for kristne.

Musik er et sprog, et følelsessprog, som på en unik måde er i stand til at bevæge os mennesker i den ene eller den anden retning. Musik giver os oplevelser og følelser og der er principielt ikke nogen følelser, der er entydigt forkerte - heller ikke for kristne.

Men når du så spørger om al musik er godt og gavnligt, så er svaret alligevel ikke helt så enkelt. Og det skyldes at musikken som regel ikke står alene. Ofte er den knyttet sammen med en tekst, der har et budskab eller med et bestemt miljø, som står for nogle holdninger eller et særligt livssyn. Og disse buskaber og holdninger er sjældent neutrale i forhold til min kristne tro. De kan være det, men det kan også være at de trækker i en helt anden retning end det Jesus ønsker at lære mig.

Nogle siger: jamen jeg hører ikke efter teksten, det er bare selve musikken jeg synes er fed. Ja, måske, men jeg tvivler på at vi er helt døve overfor teksten og de symboler og budskaber som de indeholder. De fleste musikere og artister ser deres musik og deres budskaber som noget der hænger sammen og derfor vil de også sørge for at præsentere det i sammenhæng, fx gennem musikvideoer, plakater, covers, shows osv.

Jeg vil derfor opfordre dig til at spørge dig selv: Kan jeg stå inde for det budskab mine favoritbands har? Er det noget som modarbejder min tro og det livssyn jeg selv står for eller er det noget som jeg kan synge og spille med på samtidig med at jeg tjener og ærer Jesus? Eller sagt med andre ord: Ville jeg (hvis det var muligt) frimodigt og glad tage Jesus med til den bestemte koncert?

Du spørger særligt til Death Metal og Black Metal musik. Spørg dig selv om de budskaber og holdninger som disse artister præsenterer er noget som du, der gerne vil tro på og følge Jesus, kan identificere dig med og støtte? Personligt har jeg svært ved at forestille mig hvordan det er muligt at forene en kristen livsholdning med fx Death Metal, som mig bekendt mest repræsenterer had, livsforagt, selvhævdelse og anarki.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 18.05.2004

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også