09.12.2013 12:00 Alder: 10 yrs

Skrevet af:
Brian Thisgaard Olesen

Må jeg godt gøre noget ud af mit udseende?

Jeg har gået og tænkt lidt på, hvilken holdning jeg som kristen bør have til ting som make-up og hårfjerning. Min spekulation bunder delvist i en frygt for, at jeg ved at bære make-up egentlig signalerer, at jeg ikke synes Gud har skabt mig godt nok? Og det samme med ting som at plukke øjenbryn og barbere ben. Ved at fjerne noget, som Gud har ladet vokse frem, synder man så mod ham? Jeg har læst Første Petersbrev 3,3-4, som siger, at en kvindes skønhed skal komme indefra, hvilket jeg jo på ingen måde kan modsætte mig, men betyder det så, at man ikke bør gå den mindste smule op i hvordan man tager sig ud - udover at det skal være anstændigt? Jeg går ikke rigtig selv med make-up, men jeg kunne godt tænke mig at få et klart syn på sagen. Umiddelbart vil jeg tænke, at det måske er bedst at lade være, men i vores samfund er det så normal en ting, at den kristne pige der vælger ikke at bære make-up måske kan komme til at føle sig udenfor, eller måske hun for en periode har det dårligt med sit eget udseende og ved hjælp af make-up kan hun lettere lade sin indre skønhed skinne, fordi hun ikke behøver bekymre sig (det er jo menneskeligt) om hvad andre tænker om hendes ydre.

Svar:

Der er i sig selv intet syndigt over hverken make-up, hårfjerning eller andet personligt pleje. Det er på samme måde heller ikke i sig selv noget syndigt i at gøre noget ud af sig selv, eller i at ønske, at fremstå så præsentabel som muligt.

Bibelen har generelt ret lidt at sige om dette emne. Det betyder, at det først og fremmest er op til vores samvittigheder, hvordan vi vælger at navigere i dette felt.

Indre værdier tæller mere

Der er dog ingen tvivl om, at Gud vægter de indre værdier højere end de ydre, sådan som du også selv konkluderer ud fra Første Petersbrev 3,3-4. Og det bør vi også lade os inspirere af i vores omgang med hinanden – blive lidt bedre til at fokusere på de indre værdier først og fremmest, i stedet for alt for hurtigt at fokusere på det ydre. Vi lever i en overfladisk verden, hvor udseende fylder alt for meget. Her kan vi være modpoler til tidsånden, ved at vi øver os på at se lidt dybere, når vi møder mennesker.

Gud har skabt dig, som den du er. Nogle mennesker har så fra skaberens hånd et naturligt, smukt udseende, mens mange af vi andre må leve med små skævheder og særheder ;-) Men vi er alle lige meget skabt, ønsket og planlagt, lige som dem vi er. Min og din værdi har ingen som helst bund i, hvordan vi ser ud, men alene i, at jeg og du er dem vi er.

Forvalterskab eller afgudsdyrkelse

Vi har samtidig et forvalteransvar over Guds skaberværk. Deriblandt os selv og vores sind og kroppe. Man kan derfor sagtens argumentere for, at det i virkeligheden er god forvaltning, at vi går bare lidt op i vores udseende og plejer os selv. Vær ikke bange for, at Gud ser skævt til, at vi pynter lidt på det ydre – Gud ser alligevel først og fremmest på dit hjerte og på den, du virkelig er inderst inde. Gud ser først og fremmest på dit motiv og hvad der bor i hjertet.

Som alt andet godt kan dette fokus på det ydre også blive for meget. Hvis jagten på den ydre skønhed får et præg af afgudsdyrkelse, så er det naturligvis meget skadeligt, som al anden afgudsdyrkelse er. Alt det, der tager vores fokus væk fra den ene sande Gud, skal vi tage os i agt for. Og ingen tvivl om, at jagten på ydre skønhed har stort potentiale til at blive afgudsdyrkelse.

Spørgsmål at overveje

Vi må stille os selv nogle simple og ærlige spørgsmål, når vi prøver at navigere i dette felt:

- Hvad er den virkelige grund til, at jeg ønsker tage det eller det tøj på, bruge det eller det make-up og så videre? Er det for at kompensere for noget, og at jeg i virkeligheden er personlig usikker? Eller ønsker jeg blot at være så præsentabel som muligt?

- Hvad ønsker jeg at signalere til andre mennesker? At jeg ønsker meget opmærksomhed? Eller ønsker jeg bare at være mig selv?

Ærlige svar på disse spørgsmål kan være en indikation på, om det ydre fokus er på vej i en usund eller sund retning.

Her et vers fra Bibelen, som kan være en god bøn, at vende tilbage til igen og igen:

Salmernes Bog 139,14:

”Jeg takker dig, fordi jeg er underfuldt skabt, underfulde er dine gerninger, jeg ved det fuldt ud!”


Skrevet af:
Brian Thisgaard Olesen

Lagt på nettet 09.12.2013

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også