26.09.2013 12:00 Alder: 11 yrs
Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Hvorfor måtte vi ikke spise af livets træ?

I Første Mosebog 4 ,22, står der: "Og Gud Herren sagde: "Nu er mennesket blevet som en af os og kan kende godt og ondt. Bare det nu ikke rækker hånden ud og også tager af livets træ og spiser og lever evigt!" Spørgsmålene er: - Er Gud bange for at vi mennesker bliver Gudelige, hvis vi spiser af livets træ? Eller hvorfor er det, at Gud bliver bekymret over om vi spiser af livets træ eller ej? - Og hvad er livets træ?

Svar:

Første Mosebog 1-2 fortæller ganske klart, at menneskene måtte spise af alle træer i haven undtagen kundskabens træ, som medførte døden. Det står i Første Mosebog 2,16-17. Den oprindelige mening var således, at menneskene gerne måtte spise af livets træ, som giver evigt liv.

Først da menneskene har pådraget sig den ganske vist temmelig langvarige dødsproces ved at spise af kundskabens træ hindrer Gud dem i at spise af livets træ.

Hensigten er ikke at hindre dem i at blive "gudelige", for det var de blevet ved at spise af kundskabens træ. Gud sagde i Første Mosebog 3,22: "Nu er mennesket blevet som en af os og kan kende godt og ondt." Mennesket har altså få en kundskab, som på et vist område hæver mennesket op på Guds niveau, men menneskene kan ikke tåle denne kundskab og dør af den.

Bundet til ondskab

Hensigten med at forhindre dem i at spise af livets træ på dette tidspunkt er derimod at hindre dem i at leve evigt samtidig med, at de har opnået noget, som de ikke kan tåle. Det ville nemlig medføre et liv i evig ulykke. Eventyrdigteren C.S. Lewis har i bogen "Troldmandens nevø" skrevet fortræffeligt om en ond heks, som uden tilladelse tager en frugt af livets træ, og da hun har spist den opdager hun dette forfærdelige, at hun nu for evigt er bundet til sin egen ondskab, som hun aldrig kan slippe ud af, men som blot vil forbitre hendes tilværelse mere og mere. Det er denne tragiske skæbne, som Gud ville redde os fra.

Evigt liv

Som det er nu, er vi ikke for evigt bundet til synden. Vi kan faktisk dø bort fra synden, og hvis får Jesu Ånd i os, før vi dør, kan vi også opstå til evigt liv.

Livets træ ligner Jesus, og - måske - er det ham selv. Jesus siger med meget stærke, symbolske ord: "Den, der spiser mit ord og drikker mit blod, har evigt liv, og jeg skal oprejse ham på den yderste dag" (Johannesevangeliet 6,54). Denne spisning er en omskrivning for troen, og Jesus gik i døden for at kunne overvinde dødens og dommens magt over os. Derfor er der i kristendommen en stærk tradition for at opfatte Jesus kors som livets træ.

Korsets træ

I det kristne land Armenien har man fremstillet korset, så det ligner et træ, nemlig livets træ. Denne tanke finder du også i Den Danske Salmebog fra 2002, nummer 207:

Jesus, jeg dit kors vil holde
og det slutte fast i favn,
mine hænder vil jeg folde
og velsigne højt dit navn;
lad mig finde ly og læ
under dette livets træ,
sig: Lad sorgen borte blive,
jeg vil al din synd fordrive.

Den bøn bad min far på dødslejet til stor trøst og glæde for ham selv og os andre. Også i dødens stund spiste han af livets træ.


Jørgen Sejergaard

Skrevet af:
Jørgen Sejergaard

Lagt på nettet 26.09.2013

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også