06.05.2008 12:00 Alder: 16 yrs
Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Hvem skrev Judasbrevet?

Jeg undrer mig lidt over Judas´brev. Hvem er det skrevet af? - er det ham Judas, der forrådte Jesus? eller den anden, Thaddæus? Det kan da næsten ikke være Judas, forræderen, for han døde jo før Jesus genoptod og før disciplene begyndte at skrive. Jeg elsker Bibelen, men jeg har et problem med de navne, hvor der er flere der hedder det samme. Hvorfor skriver man ikke numre i parantes efter deres navne, så man kan hitte redde i hvem der tales om? Hvonår og til hvem er brevet i øvrigt skrevet?

Svar:

Jo, det kan være svært med alle de personer, der hedder det samme. Den gang havde man hverken efternavne som vi kender dem eller personnumre. Man kunne godt - som du foreslår - prøve at hjælpe ved numre eller lignende. Men man ønsker jo også at bevare teksten så clean som muligt uden alle vore tilføjelser.

Den Judas, der har skrevet Judas-brevet er bror til Jesus - ligesom Jakob, der kom til at lede menigheden i Jerusalem.

Så det er hverken forræderen Judas eller apostlen Judas (brevskriveren regner ikke sig selv med til apostlene - se vers 17).

Hvornår er det skrevet?

Tja, Judas må jo være lidt yngre end Jesus. Men med mindre Judas blev usædvanlig gammel, må det jo være skrevet inden han blev 80 år - og sikkert før. Så måske mellem år 60 og år 80?

Brevet er - som flere andre breve i Det Nye Testamente - ikke skrevet til en enkelt menighed, men beregnet til at blive læst op i flere menigheder. Muligvis menigheder i det nuværende Tyrkiet.

Véd du for resten at du på blr.dk - under bibelfakta - og så det nye testamentes bøger kan finde en god intro til hvert enkelt skrift i Det Nye Testamente (og tilsvarende til Det Gamle Testamente)? De er skrevet af Flemming Kofod-Svendsen og er rigtig gode.


Sprint Aagaard Korsholm

Skrevet af:
Sprint Aagaard Korsholm

Lagt på nettet 06.05.2008

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også