01.09.2000 12:00 Alder: 24 yrs
Kategori: Gud, Bibelen

Skrevet af:
Brian Christensen

Hvad er Guds navn?

Hvorfor undlader man Guds navn i Bilbelen?

Svar:

Det gamle testamente er skrevet på hebraisk og det er et sprog, hvor der oprindeligt ikke var vokaler, når man skrev det ned. Guds navn er JHVH (det kaldes også for tetragrammet), men man ved faktisk ikke, hvordan det har været udtalt. Efterhånden blev det også skik helt at undlade at udtale Guds navn, fordi det blev regnet for særlig helligt. Det førte til at når man skulle læse op fra det gamle testamente og kom til ordet JHVH, så læste man blot "Gud". Og da man senere føjede vokaler til de gamle tekster for bedre at kunne læse dem, så føjede man vokalerne for ordet "Gud" ind, når man kom til Guds navn. Det er derfra at Jehovas Vidner har fået den opfattelse at Guds navn er JeHoVaH, men det er sikkert fordi de ikke hvar været klar over at vokalerne e, o og a, var en måde at skrive Gud på.

I den nye oversættelse af det gamle testamente i 1992 har man næsten hver gang valgt at oversætte Guds navn JHVH med det danske "Herren". Men 13 steder, hvor der særligt gøres opmærksom på i teksten, at Guds navn nævnes har man skrevet "Jahve". "JaHVeH" er et andet bud på, hvordan JHVH har været udtalt. Så man har ikke udeladt Guds navn i bibelen.

Eksempler:

2. Mosebog 6,3: Sig derfor til israelitterne: Jeg er Herren! Jeg vil føre jer bort fra tvangsarbejdet i Egypten og befri jer fra trældommen. Jeg vil udfri jer med løftet arm og under hårde straffedomme

Jeremias 33,2: Dette siger Herren, han som skabte jorden, Herren som formede og grundfæstede den, hans navn er Jahve!


Skrevet af:
Brian Christensen

Lagt på nettet 01.09.2000

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også