24.02.2015 00:00 Alder: 9 yrs
Kategori: jn-svar

Skrevet af:
Steen Kruse

Er hypnose uskadeligt?

Jeg er interesseret i at høre, hvad I mener om hypnose? Hvordan skal man som kristen forholde sig til dette fænomen? Er det noget åndeligt skidt, som man bør holde sig fra, eller er det i virkeligheden ren psykologi og helt uskadeligt?


Svar:

Du spørger til hvordan du kan forholde dig til hypnose som kristen.

Du vil kunne få forskellige svar alt afhængig hvem du spørger. Men jeg satte mig for at undersøge hypnose og dens virkninger for nogle år siden. Jeg arbejder som terapeut og er kristen og var selv dengang skeptisk. Men nu bruger jeg af og til hypnose i min behandling.

Som så meget anden behandling kan man sige, at det afhænger af hvad man ligger i det. Du vil helt sikkert kunne finde hypnotisører, der har en alternativ tankegang om hvordan vi mennesker hænger sammen. Altså som har et mere holistisk menneskesyn. Men hypnose i sin rene form, er en måde at arbejde fokuseret med en problemstilling. Det gør man ved simple fokuseringsteknikker som foregår sådan ligeud af landevejen. Man giver nogle opgaver til den der skal i hypnose, som vedkommende skal tænke på og man beder vedkommende om at danne nogle indre billeder. Jeg bruger der som kristen gerne åndelige billeder på, at man kan lægge ting fra sig over til Gud. En simpel teknik er at forestille sig at man sidder i solen og lader sig varme op. At man lader sig gennemstrømme af Guds godhed. At man slipper sine bekymringer – ligger dem over til Gud osv.

Den hypnose du kender fra tv-shows, handler om at mennesker skal overgive sig fuldt ud til hypnotisøren og de er forud udvalgt, fordi de har særlig let ved at overgive sig og ligge deres forsvarsmekanismer ned. I hypnoterapi skal man ikke ind i disse dybe trancer. Man skal faktisk kun i lette fordybelser eller trancer på linje med det man oplever når man laver mindfullnes eller meditation.

Man skal altså IKKE overgive sig fuldt ud til mig som terapeut. Det skal man aldrig. Når man går i terapi skal man helst have tillid til sin terapeut og det skal man også helst til én der laver hypnose. I den hypnose jeg laver som kristen, kan man hele tiden sige fra. Man skal ikke overgive sig til mig. Man risikerer ikke at blive bundet i noget man ikke ønsker.

Grunden til at jeg bruger hypnose i min terapi er at man nogle gange kan lette arbejdet hos klienten. Nogle oplever det lettere eller hurtigere at reparere traumer og man kan arbejde mere fokuseret gennem hypnose. Jeg håber at du har fået svar nok. Spørg gerne igen hvis det er. Venlig hilsen Steen Kruse Psykoterapeut


Skrevet af:
Steen Kruse

Lagt på nettet 24.02.2015

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også