04.06.2003 12:00 Alder: 21 yrs
Kategori: Seksualitet
Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Er det synd at onanere (2)

Jeg har læst, hvad I skriver om onani på denne side. Jeg kan ikke helt gennemskue, om onani er en synd iflg. jer eller om det er tankerne, der ofte følger med, der er en synd. Hvad nu, hvis en kristen mand har større lyst til sex, end hans kone har? Er det så legalt at onanere med hende i tankerne?

Svar:

Af svaret "Er det synd at onanere" fremgår det at Bibelen ikke omtaler det som synd. I det hele taget er der meget få handlinger som Bibelen vurderer som syndige i sig selv. Det begrænser sig til fx at slå ihjel, at lyve osv. (Se De ti Bud).

Skal vi derfor svare på om onani (og andre former for sexuel selvtilfredsstillelse) er synd er vi nødt til at vurdere det i forhold til fx hensigten og motivet. Hvad vil du opnå med onaneringen?

Som du selv skriver, så kan det være ud fra et ønske om at være sammen med sin kone. Måske i en periode hvor hun er syg eller I er langt fra hinanden. I den situation er onani ikke synd.

Omvendt er det ikke sundt hvis det bliver til en vane at løsrive sexualiteten fra dens rette element: samværet mellem mand og kone. I den situation kan overdreven onanering skabe afstand mellem ægtefæller og dermed være med til at nedbryde kærligheden. I så fald bliver onani til synd.

Sådan er der så meget i livet som ikke uden videre kan stemples som synd eller ikke-synd. Synd er først og fremmest den uvilje imod Gud som bor i os alle sammen. Og denne "grundsynd" forgifter alle vore handlinger - også de gode. Selv en god handling såsom hjælpsomhed kan være synd hvis det sker i trods eller med et ønske om at skabe afhængighed hos den anden.

Derfor må jeg svare dig sådan: Onani er ikke i sig selv synd. Men ingen handling er "i sig selv", men er altid forbundet med tanker og motiver som er mere eller mindre forgiftet af vores syndige grundindstilling.

Søger vi en ren samvittighed, må vi altså ikke nøjes med at vurdere handlingen i sig selv, men altid se den i sammenhæng med situationen, hensigterne og konsekvenserne og afveje det altsammen i forhold til hvad vi ved eller skønner er Guds vilje.


Asbjørn Asmussen

Skrevet af:
Asbjørn Asmussen

Lagt på nettet 04.06.2003

Samtalerum

I Samtalerummet kan du chatte direkte med en troende og erfaren kristen. Det er helt privat og du kan være anonym. Hold øje med den grønne bjælke i bunden af siden med en taleboble, der har teksten: "Ønsker du en snak? Vi sidder klar lige nu"

Læs også